Grafiekcollectie.nl
Kleine Meesters hebben grote toekomst
  • Home
  • COLLECTIE
  • GRAFIEK AANBIEDEN
  • CONTACT
spechtvp

Dijkstra, Siemen


Kleurenhoutsnede van een dode Grote bonte specht (juveniel) uit 2010. In een kleine oplage van 31/35. Beeldmaat 21,5 cm x 13 cm. Ingelijst in een Barth lijst. Met potlood gesigneerd en beschreven.

Siemen Dijkstra
Den Helder 1968

Siemen groeide op in Drenthe (Pesse) en volgde een opleiding aan de Academie Minerva te Groningen (grafiek en eerstegraads leraar tekenen). Zijn liefde voor de natuur wordt zichtbaar in zijn schitterende realistische houtdrukken. Het noordelijke landschap staat centraal in het werk van Siemen Dijkstra, het meest bekend zijn de sfeervolle houtsnedes van bosgezichten. Siemen hanteert de reductietechniek in zijn houtsneden. Werkend in transparante lagen van licht naar donker, snijdt hij voor elke drukgang steeds meer van de plaat weg. Passend bij zijn perfectionisme gebruikt hij acht tot wel vijftien drukgangen, die hij telkens een andere kleur geeft, en waarmee hij zijn ongeëvenaarde dieptewerking weet te bereiken. Zijn liefde voor de natuur vertaalt hij in intieme panorama’s van bomen, bladeren en rimpelend water. Siemen Dijkstra is een schepper van sferen die veelal bezieling en nostalgie weerspiegelen. 

SirksVP

Sirks, Jan


Ets van het pittoreske Giethoorn. Ets is losbladig. Beeldmaat 31 cm x 20,5 cm. Bladmaat 35,7 cm x 24,5 cm. Monogram in de plaat. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Jan Sirks
Rotterdam 26-02-1885 – Zeist 11-03-1938

Jan Sirks was een Nederlands graficus, die zich toelegde op het schilderen, aquarelleren, tekenen en etsen van de havens van Rotterdam, dieren, stadsgezichten en landschappen in een romantisch realistische stijl. Jan Sirks was medeoprichter van de Rotterdamse kunstenaarsgroep “De Branding”. Ondanks het feit dat Sirks autodidact was, was hij één van de weinige Rotterdammers die in de kunstwereld een relatief goed bestaan heeft gehad.

BoonVP 3

Boon, van der, Arie


Ets een stadsgezicht van Groningen door Arie van der Boon. Op de achtergrond de Aa-kerk. Beeldmaat 22 cm x 14 cm. Met potlood gesigneerd. Professioneel schoongemaakt en daarna zuurvrij teruggezet in de originele lijst met het oude glas. De originele achterkant vanwege de tekst op de zuurvrije achterwand bevestigd.

Arie van der Boon
Doesburg 30-09-1886 – Rolde 24-03-1961

Zoon van de griffier van de Rechtbank te Zutphen. Op vijftienjarige leeftijd van huis weggelopen ging hij in de leer bij een decoratieschilder te Rotterdam. In 1903 volgde hij schilderlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Na zijn academietijd trok Van der Boon een tijdje berooid door België en kwam daarna in Berg en Dal bij Apeldoorn terecht. Daar schilderde hij landschappen onder leiding van *Dirk Wiggers (1866-1933). Deze had Drenthe al eens bezocht en raadde Van der Boon aan daarheen te gaan, nadat deze nog een paar jaar door Gelderland had gezworven. Zo kwam hij in 1915 in Rolde en voorzag in zijn levensonderhoud door het schilderen van heidelandschapjes en het geven van tekenlessen, o.a. aan de jonge Willem Sandberg, de latere directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1926 trouwde hij met Henriëtte Elise Gratama, dochter van de directeur van de Provinciale Drentsche en Asser Courant. Tijdens de vele reizen die zij maakten naar Frankrijk, Italië en Spanje waar hij veel produceerde, heeft Van der Boon zich toegelegd op het tekenen met waskrijt in een licht koloriet van panoramische (oer-)landschappen en historische steden.

3609

Wouters, Wilm


Litho van een Volendams meisje kijkend over de Zuiderzee. Litho met de originele ruime marges zat losbladig in de authentieke lijst. Beeldmaat 23,5 cm x 32,5 cm. Bladmaat 32 cm x 45 cm. Deze litho verdient het om schoongemaakt te worden. Rechtsonder met potlood gesigneerd.

Wilm Wouters
Den Haag 06-02-1887 – Amsterdam 22-02-1957

Wilm Wouters was een Nederlands kunstschilder. Wilm tekende en schilderde al van jongs af aan. Hij studeerde van 1909-1914 aan de Rijksacademie in Amsterdam en kreeg er les van Nicolaas van der Waay, Albert Hahn, Anton Derkinderen en Jozef Israëls. Wilm woonde en werkte in Amsterdam en daarna van 1918 tot 1925 in Volendam. In Volendam schilderde Wouters in een figuratieve stijl, en schilderde vooral interieurs, figuren en portretten. Wouters schilderde niet alleen, maar aquarelleerde, tekende, etste en lithografeerde ook veel Volendamse dorpelingen. Wouters is een van de drie ‘schilder-schoonzonen’ van Leendert Spaander die in Volendam met zijn vrouw en zeven dochters het befaamde Hotel Spaander runde. Hij huwde al snel na zijn aankomst in Volendam, op 8 januari 1919, met Conny, de zevende dochter van Spaander. Wilm was oa bevriend met de kunstschilder Piet van der Hem. Werk van Wouters is onder andere te bezichtigen in het Gemeentemuseum Den Haag. Ook is een aantal stukken opgenomen in de collectie van Hotel Spaander in Volendam. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bezit elf schilderijen van hem.

OnbekendVP 1

Kunstenaar onbekend


Knappe kopergravure/ets. Meisje met pop. Ets in kleuren uit 1920. Beeldmaat 12 cm x 20 cm. Het werk is nu zuurvrij teruggezet in de authentieke Art Deco lijst met het oude glas. Rechtsonder met potlood gesigneerd. De kunstenaar is mij onbekend.

GietVP 1

Nieuwenhoven, van, Willem


Ets met een voorstelling van het pittoreske Giethoorn. Ets is zuurvrij ingelijst in een nieuwe notenlijst. Beeldmaat 17,5 cm x 12 cm en ruime marges. Zo vaak zien we geen etsen van Willem van Nieuwenhoven. Met potlood gesigneerd.

Willem van Nieuwenhoven
Rotterdam 20-06-1879 – Laren 09-12-1973

Willem van Nieuwenhoven werd in 1879 geboren in Rotterdam. Na het bezoeken van de avondklas van de academie aldaar trok hij naar Heeze, waar destijds veel schilders van landschappen en boereninterieurs naartoe gingen. Vooral het leven van de boerenbevolking boeide hem. Om die reden vermoedelijk verhuisde hij omstreeks 1908 naar het schilderachtige Laren. Daar legde hij zich toe op het schilderen van figuren in een losse, vrije penseelstreek. Met de jaren wordt zijn schildertrant verfijnder. Hij begint dan ook portretten en ambachtslieden te schilderen: een schoenmaker, een drinkende man, een geleerde. Bekend werd Van Nieuwenhoven ook met zijn op ivoor geschilderde miniatuurportretten. De schilder was lid van de ‘Club van 10 van Hamdorff’ en van de Gooische Schildersvereeniging.

GietVP

Nieuwenhoven, van, Willem


Ets met een voorstelling van het pittoreske Giethoorn. Ets is losbladig en nooit ingelijst geweest. Beeldmaat 15 cm x 10 cm. Bladmaat 23 cm x 17 cm. Zo vaak zien we geen etsen van Willem van Nieuwenhoven. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Willem van Nieuwenhoven
Rotterdam 20-06-1879 – Laren 09-12-1973

Willem van Nieuwenhoven werd in 1879 geboren in Rotterdam. Na het bezoeken van de avondklas van de academie aldaar trok hij naar Heeze, waar destijds veel schilders van landschappen en boereninterieurs naartoe gingen. Vooral het leven van de boerenbevolking boeide hem. Om die reden vermoedelijk verhuisde hij omstreeks 1908 naar het schilderachtige Laren. Daar legde hij zich toe op het schilderen van figuren in een losse, vrije penseelstreek. Met de jaren wordt zijn schildertrant verfijnder. Hij begint dan ook portretten en ambachtslieden te schilderen: een schoenmaker, een drinkende man, een geleerde. Bekend werd Van Nieuwenhoven ook met zijn op ivoor geschilderde miniatuurportretten. De schilder was lid van de ‘Club van 10 van Hamdorff’ en van de Gooische Schildersvereeniging.

Everbag 16

Everbag, Frans


Kleurets “Leidsegracht bij de Herengracht”. Ets en aquatint in kleuren uit ca. 1937. Zicht op de grachten van Amsterdam. Beeldmaat 40 cm x 50 cm. Vervoorn 39 (variant). Deze ets, met de boot op de voorgrond naar links gericht, is een variant die niet door Vervoorn is beschreven. No.1 uit een kleine oplage van 25 exemplaren. De ets zit nog authentiek ingelijst. Rechtsonder met potlood gesigneerd en linksonder genummerd.

Frans Everbag
Amsterdam 25-10-1877 – Amsterdam 10-06-1947

Frans Everbag werd in 1877 in Amsterdam geboren en met enkele onderbrekingen woonde en werkte hij zijn hele leven in deze stad. Zijn oeuvre bestaat dan ook voor een belangrijk deel uit Amsterdamse stadsgezichten. Daarnaast schilderde hij bloemstillevens en dieren in een gevoelig-impressionistische stijl. Everbag experimenteerde ook met allerlei druktechnieken, en hij wordt wel gerekend tot de belangrijkste etsers en lithografen van de eerste helft van de 20e eeuw. Met grote regelmaat nam hij deel aan de exposities van Arti et Amicitiae in Amsterdam en in 1939 maakte hij met zijn werk deel uit van de tentoonstelling ‘Onze Kunst van Heden’ in het Rijksmuseum.

StienVP

Eelsingh, Stien


Zeldzame gekleurde houtsnede “Na de doop”. Op de voorstelling een Staphorster familie na een dooptafereel in Staphorst. Beeldmaat 12 cm x 15,5 cm. Nog authentiek ingelijst. Destijds ingelijst door Kunsthandel Ottens in Groningen. Handgesigneerd vanuit Staphorst.

Stien Eelsingh
Zwolle 01-09-1903 – Meppel 18-06-1964

Stien (Cristiana) Eelsingh was een Nederlands schilderes. Ze is de geschiedenis ingegaan als de “schilderes van Staphorst”, waar ze vanaf 1942 tot enige weken voor haar dood woonde. In haar vroege periode schilderde zij voornamelijk stadsgezichten, portretten en bloemstillevens. Zoals bij vele schilders uit die tijd zijn zonnebloemen een tijdje favoriet. Bij haar portretstudies had ze een voorkeur voor ambachtslieden en werklozen. Ze was lid van de Zwolse kunstkring waarmee ze samen met andere kunstenaars geregeld exposeerde. In 1935 verhuisde zij van Zwolle naar Amsterdam. Ze was lid van Arti et Amicitiae en van kunstenaarsvereniging De Brug. Gedurende haar Amsterdamse periode verbleef ze van tijd tot tijd in Staphorst waar ze in het café van de familie Zielman een kamer huurde en daar tekende en schilderde. Af en toe nam ze haar Amsterdamse schildersvrienden mee naar het voor hen afgelegen Staphorst. In 1942 besloot ze Amsterdam te verlaten om zich definitief in Staphorst te vestigen. Vanaf dat moment kreeg de Staphorster bevolking een nog prominentere plaats in haar werk. Stien Eelsingh overleed in 1964 en werd op traditionele Staphorster manier op een boerenbrik naar haar laatste rustplaats gereden.

VlindersVP

Vlinders


Fraaie prent van vlinders. Meer dan honderd jaar oud en met de hand ingekleurd. Beeldmaat 19 cm x 11,5 cm. Zuurvrij ingelijst in een aluminium wissellijst.

1 2 3 4 5 >»

Kunstenaars

  • Kunstenaars A t/m D
  • Kunstenaars E t/m H
  • Kunstenaars I t/m L
  • Kunstenaars M t/m P
  • Kunstenaars Q t/m T
  • Kunstenaars U T/m Z

↑

Inloggen
Webmail