Homan, Reinder

Kleurets “Winterland” uit 2010. Ets en aquatint in blauw. De locatie van deze voorstelling is even buiten het dorp Oudemirdum richting Mirns. Vanaf het bos kijkend richting het Oudemirdummer klif. Beeldmaat 50 cm x 45 cm. Tweede staat en éénmalig in kleur. Oplage 1/1. Nooit gelijst en met potlood beschreven en gesigneerd.

Reinder Homan

Smilde, 12-12-1950

Reinder Homan is een Nederlandse kunstenaar die tot de Noordelijke realisten gerekend kan worden.

Hij werkte aan opdrachten voor diverse gemeentelijke-, provinciale- en rijksoverheden en instellingen, alsook voor meerdere bedrijven, tijdschriften en particulieren. Voor bibliofiele edities maakte hij illustraties.
Reinder Homan maakt voornamelijk etsen. Hij wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn zeer gedetailleerde etsen die herinneringen oproepen aan de vaardige etsers uit Hollands Gouden Eeuw. Hij is een etser pur sang die ‘natuurlijke zaken’ als leidraad voor zijn kunstwerken neemt. Zelf schreef hij in het blad ‘Bomennieuws’, voorjaar 1996, dat met name bomen tijdens verschillende perioden in zijn leven hebben gefungeerd als wachters in zijn bestaan. ‘Ze vormen óf een herkenningspunt, een baken onderweg, ze zijn een vriend of vertrouweling óf vormen een symbool van vergankelijkheid’. Oude kastanjes, elzen maar ook wouden van gras, een takje, het wuivende riet, de nevel boven de weiden, lissen en andere bloemen keren terug in zijn etsen. Details worden uiterst minutieus en subiel verwerkt maar leiden nooit tot botanische, kille, prenten. Hij is op zoek naar de poëzie van de grillige werkelijkheid, naar een intensivering van de waarneming. Kunstrecensent Wim van der Beek omschreef hem ooit als een kunstenaar in wie ambachtsman, dromer en dichter samen komen en wiens etsen op eenzame hoogte staan.