Vries, de, Sjoerd


Ets van het centrum van Emmen. We zien op de voorstelling de Oudheidkamer en op de achtergrond de kerk van Emmen. Beeldmaat 21 cm x 28,7 cm. Bladmaat 28,8 cm x 36 cm. Met potlood gesigneerd.

Sjoerd de Vries
Oudehaske 09-11-1941

Sjoerd de Vries is een Nederlandse kunstschilder, beeldend kunstenaar en graficus.
Al had hij op de ambachtsschool vakdiploma’s voor machinebankwerker en huisschilder gehaald, zijn interesse voor de kunst maakte dat hij naar de kunstacademie Minerva in Groningen ging.
Aan de stoffige Groningse academie voelde hij zich niet thuis en hij verzette zich tegen de heersende massa. Zijn ‘handelsmerk’ is de gemengde techniek die hij voor zijn werk gebruikt: oud karton met beenderlijm tussen de lagen dat hij insnijdt, bewerkt met een strijkijzer, beschildert en nogmaals met het mes bewerkt, enzovoorts. Bij zijn schilderingen werkt hij vaak met olieverf.
De Vries gaf in de jaren negentig les aan de Vrije Academie in Leeuwarden.
In 1971 ontstond opschudding over het portret dat De Vries van burgemeester Van der Meulen had gemaakt. De burgemeester vond dat het schilderij niet goed leek: zijn oren zouden te groot zijn afgebeeld. Via de rechter dwong hij een expositieverbod af tot tien jaar na zijn dood. In 2003 liep dat ultimatum af en werd het portret, in aanwezigheid van de kunstenaar, tentoongesteld in het Fries Museum.