Bauer, Marius


Ets “Moskee St. Irene” uit 1890. We zien een voorstelling van Hagia Irene in Istanbul. Catalogus Van Wisselingh No.110. Oplage 7/100. Losbladig achter een passe-partout. Beeldmaat 23 cm x 14 cm. Bladmaat 33 cm x 24 cm. Met potlood gesigneerd en genummerd.

Marius Bauer
Den Haag 25-01-1867 – Amsterdam 18-07-1932

Marius Alexander Jacques Bauer was een Nederlandse kunstschilder. De grootste bekendheid kreeg hij met het maken van etsen en litho’s met Oosterse taferelen.
Hij begon zijn opleiding op 10-jarige leeftijd aan de Haagse Academie en studeerde er samen met George Breitner, Isaac Israels en Willem de Zwart. Na een leerperiode bij Salomon van Witsen ontdekte de kunsthandelaar Van Wisselingh Bauer’s grote talent. Met diens financiële steun vertrok Bauer naar Constantinopel om er te tekenen en te schetsen. De tachtig etsen waarmee hij terugkwam waren zó goed dat deze de 21-jarige kunstenaar verzekerde van een levenslange samenwerking met de gerenommeerde Kunsthandel Van Wisselingh. Vanaf dat moment is het “Oosten” zijn hoofdonderwerp. Hij reisde vrijwel altijd alleen, later werd hij vergezeld door schilderes Jo Stumpff (1873-1964) met wie hij in 1902 trouwde.

Bauer maakte vooral etsen, aquarellen, en olieverfschilderijen van Oosterse steden, kamelen, olifanten, Arabieren en moskeeën. Zijn stijl kan omschreven worden als impressionistisch maar is ook beïnvloed door de Haagse School in zowel techniek als lichtgebruik.