Brandenburg, Cornelis


Ets met een winterse voorstelling van de Leidschegracht in Amsterdam. Er is iets vreemds aan de hand met deze ets: op alle afdrukken die ik gezien heb van deze voorstelling, bevindt zich rechtsonder een metalen hek. Op deze proefdruk niet, het hek is dus op het laatst nog toegevoegd. Beeldmaat 34 cm x 44 cm. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 118 M pagina 60. Nog authentiek ingelijst met nog het oude glas. Linksonder met potlood proefdruk. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer 05-12-1883 – Amsterdam 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).