Brandenburg, Cornelis
Ets van de Magere Brug in Amsterdam. Brandenburg maakte een serie kleine etsen waar deze ets ook een exemplaar van is. Ik heb deze voorstelling vaker gezien maar deze waren allemaal in kleur. Beeldmaat 10 cm x 15 cm. Bladmaat 23 cm x 28 cm. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 147 K pagina 64. Authentiek ingelijst en met potlood gesigneerd en betiteld.
Cornelis Brandenburg
Wormerveer (Zaanstad) 05-12-1883 – Amsterdam, 18-11-1954
Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.
Vanaf 1900 tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen, Pieter Dupont en Georg Rueter.
Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.
Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).
Everbag, Frans
Kleurets van de Prinsengracht bij de Reguliersgracht in Amsterdam. Ets en aquatint in kleuren. Vervoorn 37. Beeldmaat 47 cm x 40,5 cm met de originele ruime marges. Deze sneeuwets uit 1931 is zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Één van de mooiste stadsgezichten van Everbag. Met potlood gesigneerd, betiteld en epreuve d’artiste.
Frans Everbag
Amsterdam 25-10-1877 – Amsterdam 10-06-1947
Frans Everbag werd in 1877 in Amsterdam geboren en met enkele onderbrekingen woonde en werkte hij zijn hele leven in deze stad. Zijn oeuvre bestaat dan ook voor een belangrijk deel uit Amsterdamse stadsgezichten. Daarnaast schilderde hij bloemstillevens en dieren in een gevoelig-impressionistische stijl. Everbag experimenteerde ook met allerlei druktechnieken, en hij wordt wel gerekend tot de belangrijkste etsers en lithografen van de eerste helft van de 20e eeuw. Met grote regelmaat nam hij deel aan de exposities van Arti et Amicitiae in Amsterdam en in 1939 maakte hij met zijn werk deel uit van de tentoonstelling ‘Onze Kunst van Heden’ in het Rijksmuseum.