Grafiekcollectie.nl
Kleine Meesters hebben grote toekomst
  • Home
  • COLLECTIE
  • GRAFIEK AANBIEDEN
  • CONTACT

Everbag, Frans


Kleurets van de Prinsengracht bij de Reguliersgracht in Amsterdam. Ets en aquatint in kleuren. Vervoorn 37. Beeldmaat 47 cm x 40,5 cm met de originele ruime marges. Deze sneeuwets uit 1931 is zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Één van de mooiste stadsgezichten van Everbag. Met potlood gesigneerd, betiteld en epreuve d’artiste.

Frans Everbag
Amsterdam 25-10-1877 – Amsterdam 10-06-1947

Frans Everbag werd in 1877 in Amsterdam geboren en met enkele onderbrekingen woonde en werkte hij zijn hele leven in deze stad. Zijn oeuvre bestaat dan ook voor een belangrijk deel uit Amsterdamse stadsgezichten. Daarnaast schilderde hij bloemstillevens en dieren in een gevoelig-impressionistische stijl. Everbag experimenteerde ook met allerlei druktechnieken, en hij wordt wel gerekend tot de belangrijkste etsers en lithografen van de eerste helft van de 20e eeuw. Met grote regelmaat nam hij deel aan de exposities van Arti et Amicitiae in Amsterdam en in 1939 maakte hij met zijn werk deel uit van de tentoonstelling ‘Onze Kunst van Heden’ in het Rijksmuseum.

Brandenburg, Cornelis


Ets van de Magere Brug in Amsterdam. Brandenburg maakte een serie kleine etsen waar deze ets ook een exemplaar van is. Ik heb deze voorstelling vaker gezien maar deze waren allemaal in kleur. Beeldmaat 10 cm x 15 cm. Bladmaat 23 cm x 28 cm. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 147 K pagina 64. Authentiek ingelijst en met potlood gesigneerd en betiteld.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer (Zaanstad) 05-12-1883 – Amsterdam, 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).

Veringa, Jan


Houtsnede “Lente”. Een fraaie afdruk gedrukt op dun Japans papier. Zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Beeldmaat 36 cm x 31 cm. Met potlood gesigneerd.

Jan Veringa
Haarlem 19-07-1907 – Haarlem 06-11-1982

Johannes Veringa was een Nederlands kunstenaar. Hij was een graficus, tekenaar en schilder. Veringa was een bekwaam houtsnijder en linoleumsnijder. Hij is opgeleid aan de School voor Kunstnijverheid in Haarlem en aan de Rijksnormaalschool voor tekenonderwijs in Amsterdam. Hij was een leerling van Huib Luns en Samuel Jessurun de Mesquita. Onderwerpen waren vaak landschappen, gebouwen, naakten en bloemen. Jan Veringa was lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint-Lucas. Een aantal van zijn werken is in bezit van het Rijksmuseum en het Frans Halsmuseum.

Hofker, Willem Gerard


Ets langs de Amsterdamse grachten. We zien binnenvaartschepen en pakhuizen aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Het betreft de pakhuizen Nijptang, Spitsbergen en De Groene Herten. Ets uit 1932. Beeldmaat 23,5 cm x 18 cm. Bladmaat 32,5 cm x 29 cm. Losbladig achter een passe-partout. Linksonder met potlood gesigneerd en de pakhuizen met potlood betiteld.

Willem Gerard Hofker
Den Haag 05-02-1902 – Amsterdam 30-04-1981

Willem Hofker was een Nederlands kunstenaar. Hij was een etser, graficus, schilder en tekenaar. Willem Hofker ging eerst naar de Haagse Academie en later naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Willem Hofker is bekend om zijn Balinese landschappen en afbeeldingen van Balinese danseressen. Hij maakte ook portretten, landschappen, stillevens en afbeeldingen van paarden. In 1936 vertrok hij met zijn vrouw, kunstenares Maria Hofker–Rueter, naar Nederlands-Indië waar hij op Bali terechtkwam en waar een groot deel van zijn werk tot stand is gekomen. Vanwege de Japanse bezetting kwam het echtpaar in een kamp terecht. Na de Japanse nederlaag gingen zij in 1946 weer naar Nederland en vestigden zij zich in Amsterdam.

Hemkes, Johan


Kleurets met de titel Vliegenzwammen. Ets uit 1937. Beeldmaat 23 cm x 25,5 cm. In het oeuvre-boek Van schets tot ets vermeld onder no. 127. In een oplage van 50/75. Nog authentiek ingelijst. Linksonder met potlood betiteld en rechtsonder met potlood gesigneerd.

Johan Hemkes
Schalsum 03-04-1894 – Bilthoven 03-12-1988

Johan Hemkes (1894-1988) woonde van 1921 tot en met 1966 in Ter Apel, waar hij tekenleraar was aan de Rijks HBS (nu RSG Ter Apel). Gedurende zijn hele leven maakte hij vele etsen van het landschap om hem heen. Westerwolde was daarbij een geliefd onderwerp.

Johan Hemkes beschikte over een uitstekende beheersing van de etstechniek.  Hij wist de sfeer van het landschap door middel van expressieve lijnen en fijn uitgewerkte details steeds treffend te raken.

In 1966 verhuisde Hemkes naar Bilthoven en wijdde zich daar geheel aan de kunst. In die jaren wist hij zijn oeuvre belangrijk uit de breiden. Tot op hoge leeftijd beheerste het etsen zijn leven dag in dag uit. Hij overleed in 1988 te Bilthoven op 94-jarige leeftijd, een imposant oeuvre nalatend.

Dupont, Pieter


Ets van de Oude Kerk in Amsterdam. Gemaakt omstreeks 1907 – 1908 in Amsterdam en Hilversum. Gezicht op de Oude Kerk aan het Oudekerksplein, in het hart van het Wallengebied. Beeldmaat 18,7 cm x 43,6 cm. Catalogus van Wisselingh No. 313 in een oplage van 100 exemplaren. Dit is een proefdruk vóór de oplage. Zuurvrij ingelijst in een oude houten lijst. Op de achterzijde een etiket van Kunsthandel Borzo – ‘s-Hertogenbosch. Rechtsonder met potlood gesigneerd.

Pieter Dupont
Amsterdam 05-07-1870 – Hilversum 07-02-1911

Pieter Dupont was een Nederlands aquarellist , graficus, kunstschilder, tekenaar, boekbandontwerper pastellist, ontwerper, tekenleraar, en hoogleraar.
In 1900 trouwde hij met Frederike Vaarzon-Morel. In 1906 werd zijn eerste zoon Pieter Jan geboren en in 1908 werd zijn tweede zoon Willem Frederik geboren. Willem Frederik Dupont is de auteur van het boek Pieter Dupont, zijn leven en werken.

Hij werkte in Amsterdam tot 1896, daarna Parijs van 1896 tot 1900, Londen, Nogent-sur-Marne 1900 – 1902, Auvers-sur-Oise 1903, Amsterdam 1903 – 1905, Hilversum, Oosterbeek en (Renkum) 1902. Als kunstschilder was Pieter Dupont in zijn beginjaren bekend om zijn Amsterdamse stadsgezichten, waar de invloed van G.H. Breitner merkbaar was. In 1896 trok hij naar Parijs, waar hij zich bekwaamde in de etskunst.

Dupont was leraar aan de Tekenschool voor Kunstambachten (1891-1896) en werd in 1903 hoogleraar in de grafische kunst aan de Rijksakademie te Amsterdam. Hij ontwierp postzegels , bankbiljetten, en maakte landschappen, boslandschappen, portretten, kerkinterieurs, en stadsgezichten. Werk van hem is te zien in o.a. Museum Kröller-Müller in Otterlo en het Singer Museum in Laren. Een aantal van zijn etsen werden vanaf 1893 uitgegeven door de firma E.J. van Wisselingh in Amsterdam in oplages van meestal 50 tot 100 exemplaren. Opvallend is het flinke aantal van zijn etsen en gravures waarop werkpaarden werden afgebeeld.
Naast zijn werk als hoogleraar bleef Dupont graveren en etsen. In 1908 werd hem verzocht een nieuw biljet van 25 gulden te graveren naar ontwerp van A.J. Derkinderen. Slechts een gedeelte van deze gravure was gereed toen Dupont omstreeks kerstmis 1910 ernstig ziek werd en een paar weken later op veertigjarige leeftijd aan angina pectoris overleed.

Kunstenaar onbekend


Ets met varende zeilschepen. Ik vermoed op het Friese water. Sfeervolle ets van een Hollands landschap. Beeldmaat 17,5 cm x 13,5 cm. Bladmaat 28,5 cm x 20,5 cm. Losbladig en nooit ingelijst geweest. Schoongemaakt en zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Monogram in de plaat. Rechtsonder met potlood gesigneerd. De kunstenaar is mij onbekend.

Spruit, Hendrik Christiaan


Linoleum ets van een landschap. Ets in kleur. Beeldmaat 11,5 cm x 14 cm. Bladmaat 15 cm x 21 cm. Zeldzame techniek in een zeer kleine oplage. Losbladig in een oude houten lijst. Op de achterkant staat vermeld dat deze ets in 1928 cadeau is gekregen. Ets zuurvrij teruggezet in de oude houten lijst.
Met potlood gesigneerd, genummerd 5/20. en met potlood linoleum ets.

Hendrik Christiaan Spruit
Cilacap-Java 1881– Den Haag 1942

Geboren in Nederlands-Indië (Cilacap aan de zuidkust van Java) in 1881. Door zijn Nederlandse ouders keerde hij omstreeks 1907 terug naar Nederland. De etsen van Spruit zijn gedetailleerd en sfeervol. De techniek die hij gebruikte is uitmuntend te noemen. Weinig kunstenaars hebben deze techniek maar enigszins, zo niet kunnen evenaren.

Het meeste van zijn werk wordt gekenmerkt en ondertekend als Linoleum Ets.

Everbag, Frans


Kleurets met panden aan de Romeinsarmsteeg in Amsterdam. Gezien vanaf de Herengracht naar de Singel toe. Ets en aquatint in kleuren. Vervoorn 58. Beeldmaat 29 cm x 22 cm. Deze ets zit nog authentiek ingelijst en is met potlood gesigneerd.

Frans Everbag
Amsterdam 25-10-1877 – Amsterdam 10-06-1947

Frans Everbag werd in 1877 in Amsterdam geboren en met enkele onderbrekingen woonde en werkte hij zijn hele leven in deze stad. Zijn oeuvre bestaat dan ook voor een belangrijk deel uit Amsterdamse stadsgezichten. Daarnaast schilderde hij bloemstillevens en dieren in een gevoelig-impressionistische stijl. Everbag experimenteerde ook met allerlei druktechnieken, en hij wordt wel gerekend tot de belangrijkste etsers en lithografen van de eerste helft van de 20e eeuw. Met grote regelmaat nam hij deel aan de exposities van Arti et Amicitiae in Amsterdam en in 1939 maakte hij met zijn werk deel uit van de tentoonstelling ‘Onze Kunst van Heden’ in het Rijksmuseum.

Donker, Charles


Ets Lente, struiken voor hoge bomen (Baltsende buizerden), ik heb de nachtegaal nog niet gehoord. Ets uit 1980. Dit is de 4e staat in een oplage van 50 exemplaren. Catalogus Charles Donker CD 80-4. Beeldmaat 23,4 cm x 29,9 cm. Bladmaat 32 cm x 44 cm. De ets is losbladig en nooit ingelijst geweest. Met potlood gesigneerd en genummerd.

Charles Donker
Utrecht 23-04-1940

Charles Donker studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ‘s-Hertogenbosch. Hij ontwikkelde zich na zijn studie tot een meester-etser, die op onnavolgbare, bijna magische wijze onderwerpen uit de natuur weergeeft. Aspecten van vergankelijkheid lijken in zijn etsten bijna fysiek voelbaar. Hoewel op het eerste gezicht een naturalist pur sang, gaat het in zijn werk ook om ritme, structuur en abstractie. Naast vele exposities in galeries, heeft hij tentoongesteld in het Institut Neérlandais in Parijs en het Centraal Museum Utrecht. Naar aanleiding van zijn tentoonstelling in het Rembrandthuis in Amsterdam verscheen in 2002 de overzichtscatalogus “Charles Donker, etser”. Werk van Donker bevindt zich onder andere in de collecties van Museum Booymans van Beuningen, Centraal Museum Utrecht, het Rembrandthuis, de Fondation Custodia te Parijs en van veel particulieren. Charles Donker was lid van De Luis,een samenwerkingsverband van Nederlandse grafisch kunstenaars.

1 2 3 4 ›»

Kunstenaars

  • Kunstenaars A t/m D
  • Kunstenaars E t/m H
  • Kunstenaars I t/m L
  • Kunstenaars M t/m P
  • Kunstenaars Q t/m T
  • Kunstenaars U T/m Z

↑

Inloggen
Webmail