Grafiekcollectie.nl
Kleine Meesters hebben grote toekomst
  • Home
  • COLLECTIE
  • GRAFIEK AANBIEDEN
  • CONTACT
Everbag 16

Everbag, Frans


Kleurets “Leidsegracht bij de Herengracht”. Ets en aquatint in kleuren uit ca. 1937. Zicht op de grachten van Amsterdam. Beeldmaat 40 cm x 50 cm. Vervoorn 39 (variant). Deze ets, met de boot op de voorgrond naar links gericht, is een variant die niet door Vervoorn is beschreven. Uit een kleine oplage van 25 exemplaren. De ets zit nog authentiek ingelijst. Rechtsonder met potlood gesigneerd en linksonder No.1.

Frans Everbag
Amsterdam 25-10-1877 – Amsterdam 10-06-1947

Frans Everbag werd in 1877 in Amsterdam geboren en met enkele onderbrekingen woonde en werkte hij zijn hele leven in deze stad. Zijn oeuvre bestaat dan ook voor een belangrijk deel uit Amsterdamse stadsgezichten. Daarnaast schilderde hij bloemstillevens en dieren in een gevoelig-impressionistische stijl. Everbag experimenteerde ook met allerlei druktechnieken, en hij wordt wel gerekend tot de belangrijkste etsers en lithografen van de eerste helft van de 20e eeuw. Met grote regelmaat nam hij deel aan de exposities van Arti et Amicitiae in Amsterdam en in 1939 maakte hij met zijn werk deel uit van de tentoonstelling ‘Onze Kunst van Heden’ in het Rijksmuseum.

StienVP

Eelsingh, Stien


Zeldzame gekleurde houtsnede “Na de doop”. Op de voorstelling een Staphorster familie na een dooptafereel in Staphorst. Beeldmaat 12 cm x 15,5 cm. Nog authentiek ingelijst. Destijds ingelijst door Kunsthandel Ottens in Groningen. Handgesigneerd vanuit Staphorst.

Stien Eelsingh
Zwolle 01-09-1903 – Meppel 18-06-1964

Stien (Cristiana) Eelsingh was een Nederlands schilderes. Ze is de geschiedenis ingegaan als de “schilderes van Staphorst”, waar ze vanaf 1942 tot enige weken voor haar dood woonde. In haar vroege periode schilderde zij voornamelijk stadsgezichten, portretten en bloemstillevens. Zoals bij vele schilders uit die tijd zijn zonnebloemen een tijdje favoriet. Bij haar portretstudies had ze een voorkeur voor ambachtslieden en werklozen. Ze was lid van de Zwolse kunstkring waarmee ze samen met andere kunstenaars geregeld exposeerde. In 1935 verhuisde zij van Zwolle naar Amsterdam. Ze was lid van Arti et Amicitiae en van kunstenaarsvereniging De Brug. Gedurende haar Amsterdamse periode verbleef ze van tijd tot tijd in Staphorst waar ze in het café van de familie Zielman een kamer huurde en daar tekende en schilderde. Af en toe nam ze haar Amsterdamse schildersvrienden mee naar het voor hen afgelegen Staphorst. In 1942 besloot ze Amsterdam te verlaten om zich definitief in Staphorst te vestigen. Vanaf dat moment kreeg de Staphorster bevolking een nog prominentere plaats in haar werk. Stien Eelsingh overleed in 1964 en werd op traditionele Staphorster manier op een boerenbrik naar haar laatste rustplaats gereden.

VlindersVP

Vlinders


Fraaie prent van vlinders. Meer dan honderd jaar oud en met de hand ingekleurd. Beeldmaat 19 cm x 11,5 cm. Zuurvrij ingelijst in een aluminium wissellijst.

PoortenaarVP

Poortenaar, Jan


Zeldzame kleurets uit 1919 met een avondvoorstelling van de Waterloo Bridge in Londen. Een sfeervolle ets uit zijn Londense periode. Beeldmaat 32,5 cm x 25 cm. Bladmaat 46 cm x 34 cm. Losbladig achter een zuurvrij passe-partout. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Jan Poortenaar
Amsterdam 23-07-1886 – Naarden 15-10-1958

Jan Poortenaar werd geboren in Amsterdam, waar hij zijn eerste schilderlessen kreeg van Piet van Wijngaerdt. Vanaf de jaren ’20 maakte hij regelmatig lange reizen naar het buitenland: o.a. naar Londen, België en Indonesië. Zijn oeuvre omvat portretten, bloemen, stadsgezichten en Indonesische landschappen in een geheel eigen stijl, los van invloeden van tijdgenoten. In Indonesië ontwikkelde hij een oog voor licht en atmosfeer. Poortenaar was ook een belangrijk etser. Musea: o.a. Centraal Museum in Utrecht.

TjeerdVP 1

Bottema, Tjeerd


Kleurets “Molentje bij Leiden”. Losbladig achter een zuurvrij passe-partout. Beeldmaat 27 cm x 17 cm. Bladmaat 34 cm x 22 cm. Met potlood gesigneerd.

Tjeerd Bottema
Langezwaag 06-02-1884 – Katwijk 08-03-1978

Nederlands schilder en graficus, leerling van Allebé, Broer van Tjerk Bottema. Schilder van landschappen, zee- en strandgezichten.

Tjeerd Bottema werd op 6 februari 1884 geboren te Langezwaag in Friesland. Hij volgde de kweekschool in Maastricht, waar hij zijn onderwijzersdiploma en acte L.O.tekenen behaalde. Daarna vertrok hij naar Amsterdam, waar ook zijn broer Tjerk tekenlessen volgde. Hier behaalde hij aan de Kunstnijverheidschool de akte M.O. tekenen en ging werken als plateelschilder bij plateelfabriek “De Distel”. Ook werkte hij als reclametekenaar. Bekende reclame-ontwerpen van hem zijn de oude man met bolhoed en de oude vrouw met de paraplu van de Rotterdamsche Verzekerings Maatschappij (RVS) en de haan van Sluys’ Zaden. Hij werd bekend door zijn (kinder)boek-illustraties en zijn politieke tekeningen in het socialistische tijdschrift ‘De Ware Jacob’.
Een door hem gemaakte tekening van een zwerver inspireerde de schrijver John Henri uit den Bogaard tot de creatie van de TV-figuur Swiebertje

Hij won in 1907 de Prix de Rome en kon daardoor, na zijn afstuderen aan de rijksacademie, diverse kunstreizen maken naar onder meer Italië, Spanje, Marokko, Frankrijk, Engeland en België. Van 1911 tot 1919 was hij werkzaam te Laren. Daarna vestigde hij zich in Katwijk aan Zee, waar hij tot zijn overlijden in 1978 is blijven wonen.
Het Katwijks Museum kent op de eerste etage de Bottemazaal, die naar Tjeerd Bottema is genoemd.

JanVP 2

Mensinga, Jan Roelf


Linoleumsnede uit een kleine oplage van 15/15. Voorstelling met diepe kleuren. Losbladig achter een zuurvrij passe-partout. Formaat 37,5 cm x 45 cm. Met potlood genummerd en gesigneerd.

Jan Roelf Mensinga
Leeuwarden 22-09-1924 – Amsterdam 02-04-1998

Jan Roelf Mensinga was een Nederlands kunstschilder, graficus en aquarellist. Mensinga volgde een opleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Daarna ging hij naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Mensinga was een graficus pur sang. De onderwerpen voor zijn prenten ontleende hij aan zijn dagelijks leven en aan de literatuur, waarbij hij een voorkeur had voor zwaarmoedig en surrealistisch werk. De figuren in Mensinga’s prenten zijn bijna altijd tragisch, ongeacht hun rang of stand. Koningen worden gek, gekken wanen zich koning. Zijn werk is vaak zwart, zowel naar de inhoud als naar de vorm. Hij maakte zijn eigen drukinkt omdat het zwart uit de winkel hem niet zwart genoeg was. 

Uillllll 1

Dijkstra, Siemen


Bijzondere inkttekening/aquarel van een Dwerguil. Deze Dwerguil is helaas dood gevonden in het Dwingelderveld maar Siemen Dijkstra heeft er een zeer fraaie tekening van gemaakt. Afmeting 10,5 cm x 12,5 cm. Een Dwerguil in Drenthe is mega zeldzaam! Gesigneerd, betiteld en gedateerd. Uit de tekenmap van de kunstenaar. Deze tekening wordt zuurvrij ingelijst achter museumglas.

Siemen Dijkstra
Den Helder 1968

Siemen groeide op in Drenthe (Pesse) en volgde een opleiding aan de Academie Minerva te Groningen (grafiek en eerstegraads leraar tekenen). Zijn liefde voor de natuur wordt zichtbaar in zijn schitterende realistische houtdrukken. Het noordelijke landschap staat centraal in het werk van Siemen Dijkstra, het meest bekend zijn de sfeervolle houtsnedes van bosgezichten. Siemen hanteert de reductietechniek in zijn houtsneden. Werkend in transparante lagen van licht naar donker, snijdt hij voor elke drukgang steeds meer van de plaat weg. Passend bij zijn perfectionisme gebruikt hij acht tot wel vijftien drukgangen, die hij telkens een andere kleur geeft, en waarmee hij zijn ongeëvenaarde dieptewerking weet te bereiken. Zijn liefde voor de natuur vertaalt hij in intieme panorama’s van bomen, bladeren en rimpelend water. Siemen Dijkstra is een schepper van sferen die veelal bezieling en nostalgie weerspiegelen.

MeeuwVP

Dijkstra, Siemen


Kleurenhoutsnede van een Zilvermeeuw uit 2008. In een oplage van 42/50. Beeldmaat 13,5 cm x 11 cm. Losbladig. Met potlood gesigneerd.

Siemen Dijkstra
Den Helder 1968

Siemen groeide op in Drenthe (Pesse) en volgde een opleiding aan de Academie Minerva te Groningen (grafiek en eerstegraads leraar tekenen). Zijn liefde voor de natuur wordt zichtbaar in zijn schitterende realistische houtdrukken. Het noordelijke landschap staat centraal in het werk van Siemen Dijkstra, het meest bekend zijn de sfeervolle houtsnedes van bosgezichten. Siemen hanteert de reductietechniek in zijn houtsneden. Werkend in transparante lagen van licht naar donker, snijdt hij voor elke drukgang steeds meer van de plaat weg. Passend bij zijn perfectionisme gebruikt hij acht tot wel vijftien drukgangen, die hij telkens een andere kleur geeft, en waarmee hij zijn ongeëvenaarde dieptewerking weet te bereiken. Zijn liefde voor de natuur vertaalt hij in intieme panorama’s van bomen, bladeren en rimpelend water. Siemen Dijkstra is een schepper van sferen die veelal bezieling en nostalgie weerspiegelen.

JozefVP

Israëls, Jozef


Prachtige ets, zittend meisje met mand op den rug. Een vissersmeisje aan het strand van Scheveningen. Ets uit 1879. Beeldmaat 14,2 cm x 21,9 cm. Literatuur: Hubert no. XIX. Nog oud ingelijst. Met potlood gesigneerd. Kijkend naar de signatuur is deze door Jozef Israëls zelf gesigneerd!

Jozef Israël
Groningen 27-01-1824 – Den Haag 12-08-1911

Jozef Israëls was één van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse School. Naast schilder was Israëls ook etser en lithograaf.
Jozef Israëls kwam uit een eenvoudig Joods milieu en groeide op in Groningen. Hij volgde een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en aan de École des Beaux-Arts in Parijs. Ondanks zijn opleiding werd Israëls geen historieschilder. In de plaats Zandvoort werd Israëls gegrepen door de tragiek van het eenvoudige leven van de vissers. Hij kreeg internationale bekendheid met het schilderen van sobere ingetogen visserslieden.
Taferelen die hem grote naam bezorgden waren de beelden van diep menselijk medegevoel, leed en treurige eenzaamheid. Naast vissers schilderde Israëls boeren en types uit het volkse leven in zijn karakteristieke omgeving. Hij was leraar van zijn zoon, schilder Isaac Israëls. Jozef Israëls was lid van Arti et Amicitiae, Pulchri Studio en de Royal Academy of Arts in Londen.

Herman 1

Bieling, Herman


Kubistische ets uit 1919 met een portret-voorstelling van Grit Hegesa. Grit Hegesa was een Duitse danseres en actrice in stomme films. Beeldmaat 12,5 cm x 18 cm. Zuurvrij teruggezet in de authentieke lijst. Handgesigneerd, gedateerd en betiteld.

Herman Bieling
Rotterdam 21-06-1887 – Rhoon 05-12-1964

Herman Friedrich (Herman) Bieling was een Nederlands schilder, graficus, tekenaar en beeldhouwer van Duitse afkomst.
Bieling volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam. Hij was tussen 1917 en 1927 lid en mede-oprichter van De Branding in Rotterdam, een avant-gardistische groepering van kunstenaars. Daarna was hij ook nog mede-oprichter van de kring van beeldende kunstenaars R 33. In die periode maakte hij veel kubistisch werk. Onderwerpen waren landschappen, rivier- en zeegezichten, stillevens en personen. Bieling maakte in zijn leven vele reizen. Door een grote brand in 1930 in zijn atelier aan de Willemskade ging het meeste van zijn werk verloren.

1 2 3 4 5 >»

Kunstenaars

  • Kunstenaars A t/m D
  • Kunstenaars E t/m H
  • Kunstenaars I t/m L
  • Kunstenaars M t/m P
  • Kunstenaars Q t/m T
  • Kunstenaars U T/m Z

↑

Inloggen
Webmail