Jongere, de, Marius


Kleurets van de Maashaven in Rotterdam. We zien op de voorstelling de stalen bark Ponapé, die te boek staat als een Viermaster. In juni 1932 arriveerde de Ponapé in Rotterdam. Vermeld in het boek Marius de Jongere: Een Rotterdamse kunstenaar pagina 32 No.2.17. Beeldmaat 27 cm x 40 cm. Bladmaat 31 cm x 44. Losbladig. Met potlood betiteld en gesigneerd.

Marius de Jongere
Amsterdam 04-07-1912 – Rotterdam 30-06-1977

Marinus Johannes Drulman bekend onder het pseudoniem Marius de Jongere, was een Nederlands tekenaar, graficus en kunstschilder. Hij is met name bekend als schilder van de Rotterdamse havens.
Drulman kreeg les aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Als kunstenaar gebruikte hij het pseudoniem Marius de Jongere; dit was een verwijzing naar zijn stiefvader, de schilder en etser Marius Janssen. Alleen tijdens de Duitse bezetting signeerde hij zijn werk met de naam Drulman, omdat het kunstenaars in die tijd niet was toegestaan onder een schuilnaam te werken.
Marius de Jongere beleefde zijn artistieke bloeiperiode in de jaren vijftig en zestig, precies de periode dat Rotterdam bezig was zich te ontwikkelen tot wereldhaven nummer 1. Studiereizen maakte hij naar België, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Hij was lid van Kunstenaarssociëteit Rotterdam.