Duyvis, Debora


Gravure van de haven van Veere uit 1938. We zien de vissersboot de Arnemuiden 17 oftewel Vrouw Adriana. Dit schip is nu volledig gerestaureerd. Het is de enige en oudste spriettuig getuigde hoogaars die er nog in Nederland is. Het schip is nu te zien bij Stichting Museumhaven. Losbladig. Beeldmaat 21 cm x 18 cm. Bladmaat 29 cm x 24,5 cm. Met potlood gesigneerd.

Debora Geertruida Duyvis
Amsterdam 17-02-1886 – Amsterdam 29-10-1974

Debora Duyvis was een Nederlands kunstenares en graficus. Ze volgde een opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie van Beeldende Kunsten en was leerlinge van prof. Johannes Aarts. Na de opleiding kreeg zij gelegenheid zich verder te ontwikkelen in de burijngravure bij Antoon Derkinderen. Antoon Derkinderen zal Debora blijven stimuleren in haar werk, ook na haar specialisatie. Al spoedig huurt zij een eigen atelier aan de Herengracht 124/128 in Amsterdam, waar zij haar hele artistieke werkzame leven gebruik van zal blijven maken.
Debora hield veel van andere omgevingen en haalde hier ook veel inspiratie uit. Zo maakte ze verschillende reizen naar Denemarken, Zweden, Engeland, Corsica, Frankrijk (Bretagne) en Spanje. Naar aanleiding van de tekeningen op de vele reizen ontstonden er burijngravures, houtsnedes en etsen die ze regelmatig exposeerde in Nederland en in buitenland.