Kray, Hein


Olieverfschilderij op doek. Hunebed in de Emmerdennen. De Emmerdennen is één van de oudste bossen in Zuidoost-Drenthe. Hunebed D45, is het op twee na grootste hunebed van Nederland. Beeldmaat 59 cm x 29 cm. Geschilderd in 1972. Nog authentiek ingelijst.

Hein Kray
Assen 19-04-1901 – Assen 22-03-1995

Hein Auke Kray was een Nederlandse schilder en illustrator. Hein Kray heeft vooral landschappen geschilderd. Daarnaast maakte hij karikaturen en politieke prenten.
Hij was aanvankelijk voorbestemd om arts te worden, maar heeft in 1922 gekozen voor een artistieke carrière. Hein Kray was leerling van Jean Krans en van Eduart Houbolt. In Groningen studeerde hij medicijnen maar voltooide de studie niet. In 1933 behaalde hij een akte LO-tekenen.
Tot 1966 woonde hij (met een paar onderbrekingen in Den Haag en Groningen) in Assen. Daarna vestigde hij zich definitief in Zuidlaren. Hij schilderde, aquarelleerde, maakte tekeningen in inkt en pastel, etste, lithografeerde, boetseerde, illustreerde, ontwierp een tekenmethode voor het onderwijs en beoefende bovendien de kunstnijverheid. Voor de boeken die zijn vrouw schreef maakte hij bandontwerpen. Met haar maakte hij jarenlang een stripverhaal voor de krant. Zij schreef de tekst en hij maakte de tekeningen. In de jaren twintig maakte hij veel politieke prenten voor het blad De Houten Pomp.
Behalve in Groningen en Friesland gaf hij tekenlessen aan huishoudscholen in Assen, Hoogeveen en Klazienaveen. Hein Kray schilderde het liefst in de natuur: landschappen met bomen, oude schuren, hunebedden, een ven op de hei of een zandverstuiving.
Jarenlang exposeerde hij samen met onder andere Evert Musch. Hein Kray was medeoprichter van De Drentse Schilders.