Luijn, van, Dick

Ets “Langs de Vecht” Utrecht uit 1946 in een oplage van 20/50. Beeldmaat 16,5 cm x 25,8 cm. Losbladig en met potlood gesigneerd.

Dick van Luijn
Utrecht 29-09-1896 – Utrecht 14-08-1981

Dirk Govert (Dick) van Luijn was een Nederlandse kunstenaar.

Als jonge man was Van Luijn op tekenles bij de Toynbee-vereniging in Utrecht en was aldaar leerling van de Kunstnijverheidsschool. Hij werd later lid van het befaamde gezelschap De Onafhankelijken (sinds 1927) en was enige jaren vicevoorzitter van De Grafische (1937). Was ook bestuurslid (1951-1964) van de Utrechtse Kring en organiseerde veel tentoonstellingen van door hem gewaardeerde kunstenaars.
Was in de jaren twintig nauw betrokken bij vernieuwingen in de beeldende kunst onder andere door zijn contacten met Willem van Leusden en Gerrit Rietveld.
Komt in de jaren dertig regelmatig in Parijs en krijgt direct goed contact met Piet Mondriaan. Zij maken samen lange wandelingen door Parijs, langs musea en galeries. Het contact met Mondriaan heeft hem definitief tot het figuratieve teruggebracht.

Hij werkte als kunstschilder, tekenaar, aquarellist, etser, lithograaf, hout- en kopergraveur, ex libris-ontwerper en boekbandontwerper.

Om de kost te verdienen was hij vaak genoodzaakt om zich bezig te houden met het inrichten van winkelinterieurs (in een stijl verwant met die van Gerrit Rietveld) en het tekenen van reclames.