Oerder, Frans


Ets van de Nederlands/Zuid-Afrikaanse kunstschilder Frans Oerder. Ets een ‘slootje in Utrecht’ uit 1917. Niet eerder zag ik een ets van Frans Oerder. Beeldmaat 16,5 cm x 14,5 cm met de originele ruime marges. Ets zat nog in de oude kapotte lijst maar is nu zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. In de plaat Frans Oerder en linksonder met potlood genummerd No.7. Rechtsonder met potlood gesigneerd.

Frans Oerder
Rotterdam 07-04-1869 – Pretoria Zuid-Afrika 15-07-1944

Frans David Oerder was een in Nederland geboren Zuid-Afrikaans schilder, etser en lithograaf. Van 1880 tot 1885 studeerde Oerder kunst aan de Rotterdamse Academie. Later toerde hij door Italië en studeerde hij in Brussel onder Ernest Blanc-Garin (1843-1916) met de hulp van een kleine erfenis van zijn vader.
Frans Oerder schilderde landschappen, stillevens en portretten.  Zijn werk werd in Zuid-Afrika alom geprezen en met een groots gebaar kreeg hij de torenkamer van het stadhuis van Pretoria ter beschikking als studio. Hier schilderde hij enkele belangrijke portretten, waaronder die van Jan Smuts.
Frans Oerder was lid van Arti et Amicitiae en St. Lucas in Amsterdam; de Pulchri Studio in Den Haag; de Kunstliefde in Utrecht en van de Rotterdammers in de Maasstad. 
Gedurende zijn hele carrière had hij zijn productie redelijk gelijkmatig verdeeld tussen landschap, portret en stilleven, waarbij de Nederlandse invloed altijd duidelijk was.