Spronken, Arthur


Houtsnede uit omstreeks 1960 van de bekende beeldhouwer Arthur Spronken. Een krachtige voorstelling van een stier. Beeldmaat 30 cm x 18 cm. Zuurvrij teruggezet in de lijst uit de jaren zestig. Linksonder met potlood gesigneerd.

Arthur Spronken
Beek 30-07-1930 – Sittard 05-04-2018

Arthur Spronken was een Nederlandse beeldhouwer. Spronken studeerde aan de Kunstnijverheidsschool in Maastricht, waar hij les kreeg van Charles Vos en Harry Koolen. Hij studeerde hier van 1948 tot 1952 en vertrok daarna voor een jaar naar Milaan om stage te lopen aan de Academia di belle Arti di Brera. Daar kreeg hij onder andere les van Marino Marini, een specialist op het gebied van paarden in de beeldhouwkunst. Arthur Spronken maakte nationaal en internationaal faam met zijn robuuste beelden van paarden en mensen. Hij raakte in zijn jeugd al geïnteresseerd in paarden. Meer dan honderd beelden van Spronken staan door heel Nederland in openbare ruimten. De beeldhouwer woonde en werkte in een door hem zelf gebouwd huis in Kelmond in de gemeente Beek. Spronken was goed bevriend met de toenmalige koningin Beatrix, die meerdere malen bij hem op bezoek kwam om zijn werk te bewonderen en ook om tips van hem te krijgen, omdat zij zelf ook beelden maakte.
In 1964 kreeg hij een individuele tentoonstelling in het Frans Hals Museum. In 1996 vond er in Scheveningen in het museum Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling plaats, waarbij zijn monument van het koninklijk gezin een permanente plaats kreeg.
Hoewel de naam van Spronken heel bekend was, heeft hij nooit erover gedacht om naar bijvoorbeeld Amsterdam of Parijs te verhuizen. Hij zei daarover: Ik ben een jongen van het Limburgse land en gek op de heuvels hier. Als ik geen kunstenaar was geworden, dan waarschijnlijk boer. Dan ben je een stuk van de natuur, waar we alles van lenen.