Torie, Albert


Ets met de titel Belt-Schutsloot. Belt-Schutsloot is één van de zusjes van Giethoorn. Minder beroemd en druk, net zo mooi en karakteristiek. Tot 1959 was het dorp alleen over het water bereikbaar. Ets zat oud gelijst in een verrotte lijst en is nu zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Beeldmaat 37 cm x 12 cm. Bladmaat 42 cm x 15 cm. Met potlood gesigneerd.

Albert Torie
Havelte 23-11-1896 – Meppel 07-02-1969

Albert Torie werd in 1896 in Havelte geboren. Op de leeftijd van 5 jaar verhuisde hij naar Meppel, waar hij verder zijn hele leven heeft gewoond en gewerkt. Torie heeft voor hij de stap naar beeldend kunstenaar durfde te zetten uiteenlopende beroepen uitgeoefend. Na 1942 moest hij uitsluitend zien rond te komen van zijn werk als kunstschilder. Voor de oorlog had Torie al heel wat afgeschilderd en bovenal getekend. Tekenen was zijn lust en zijn leven.

Wanneer men tegenwoordig over de Meppeler schilders praat worden Albert Torie en Anthony Keizer meestal in één adem genoemd. Vaak trokken zij samen het Drentse land in, waar zij, alpinopet op en pofbroek aan, het hun zo vertrouwde landschap ieder in de eigen stijl en kleur vastlegden. Qua werk en persoon verschilden zij evenwel nogal. Keizer had een forse manier van schilderen, terwijl zijn palet veel somberder was dan dat van Torie, die intieme kleurige landschapjes maakt met volop zon.

Torie was een echte regionale schilder die niet ver van huis hoefde om zich te laten inspireren. In de omgeving van Meppel vond hij alles wat hij zocht en nodig had. Vaak trok hij er op de brommer op uit naar zijn vaste plekjes en zijn favoriete onderwerpen. Het Staphorsterveld, de vlonders van Giethoorn, het water van Jonen, Belt-Schutsloot, Meppel, maar bovenal de Kiersche Wijde.