Waay, van der, Nicolaas


Ets met de titel Een Kunstbeschouwing uit 1886. Ets zit nog authentiek ingelijst in een oude lijst. Beeldmaat 14,5 cm x 19 cm. Het Rijksmuseum bezit ook een exemplaar van deze ets. Rechtsonder door de kunstenaar met potlood gesigneerd. Gesigneerde exemplaren zijn zeldzaam.

Nicolaas van der Waay
Amsterdam 15-10-1855 – Amsterdam 18-12-1936

Nicolaas van der Waay was een Nederlandse (decoratie) schilder, aquarellist, tekenaar, graficus en lithograaf. Van der Waay was een gevoelig impressionist, knap in het uitbeelden van een stemming en in het vastleggen van wat hem boeide: café- en theaterscènes, stadsbeelden en mondaine voorstellingen, vaak met vrouwen in de hoofdrol.
Van der Waay kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en bovendien maakte hij een studiereis naar Rome. Van der Waay was ruim 30 jaar als docent en later als professor verbonden aan diezelfde Amsterdamse Academie en daar had hij tientallen beroemde leerlingen. Door deze aanstelling kreeg hij bovendien een aantal belangrijke officiële rijksopdrachten. Van der Waay was actief lid van diverse kunstenaarsverenigingen in Amsterdam zoals Arti et Amicitiae en St. Lukas. Verschillende musea in Nederland bezitten werk van Van der Waay, onder andere het Rijksmuseum in Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.