Altink, Jan

Dromerige ets van Jan Altink “Een paard bij het Blauwborgje”. Gemaakt bij boerderij het Blauwborgje aan het Reitdiep, iets ten noorden van de stad Groningen. Voor de schilders van de Groninger Ploeg was het een geliefde plek om samen te komen. Beeldmaat 23 cm x 20 cm. Nog origineel ingelijst in een houten lijst. Rechtsonder met potlood gesigneerd.

Jan Altink
Groningen 21-10-1885 – Groningen 06-12-1971

Jan Altink was een der veelzijdigste schilders uit het Hollandse Expressionisme. Lid van de Groninger Ploeg.

Hij stamde uit een veehoudersgezin en kreeg zo zijn voorkeur voor het plattelandsleven mee. Niettemin werkte hij ook in Keulen en Hamburg, aan de Italiaanse Rivièra en in Zwitserland. Toen hij 15 jaar werd, liet hij zich inschrijven aan de Academie Minerva in zijn geboortestad. Hij bleef er opleiding volgen tot 1907. Tot zijn vroegste opleiders hoorden F.H. Bach en Dirk de Vries Lam. In 1915 startte hij een zelfstandig reclamebureau. In mei 1918 was hij een van de oprichters van de bekende Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg. In 1921 werd hij er de secretaris van en meermaals trad hij op als jurylid bij de exposities van de kring.

Beïnvloed door de 5 jaar jongere Jan Wiegers gaf Altink, in 1924, het Groningse Oerprovincialisme op en nam hij het heftiger kleurenpalet van het Expressionisme over, toch emotioneel ingetogen verbonden blijvend aan het Groningse landschap. Vanaf 1934 werd hij zelf leraar aan de Groningse Academie. Hij ontwierp ook exlibris en in ieder geval een boekband voor uitgever Bosch en Keunig in 1937 (Vonken van het verleden).