Berg, van den, Willem


Litho van een Boerenkermis zonder attracties in Limburg. Een ‘boerenkermis’ kende slechts een processie, een schutterijoptocht, een eet- en drinkgelag en dierspelletjes. Beeldmaat 20,5 cm x 22 cm. Bladmaat 37 cm x 43 cm. Nooit ingelijst geweest. Met potlood gesigneerd.

Willem van den Berg
Den Haag 16-02-1886  – Amsterdam 23-12-1970

Willem van den Berg (naamvariant: Willem Hendrik van den Berg; signatuur: Willem van den Berg; monogram: WB aaneengeschreven) werd op 16 februari 1886 in Den Haag geboren en overleed op 23 december 1970 in Amsterdam. Hij was zoon en leerling van Andries van den Berg.

Hij werd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag opgeleid (LO en MO handtekenen). Ook was hij leerling bij Andries van Berg (zijn vader), Willem van Konijnenburg en Carel F.L. de Wild sr. Later werd hij leraar en zelfs directeur van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en tenslotte hoogleraar.

Hij werkte in Den Haag, Amsterdam / Artis (maakte in die tijd veel dierschetsen die zich voornamelijk in de archieven van de Rijksacademie in Amsterdam bevinden) maar ook in België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italie en Oostenrijk.

Als etser, graveur, illustrator, schilder, aquarellist, pentekenaar, lithograaf, docent aan academie, hoogleraar en directeur van academie was hij als kunstenaar zeer veelzijdig actief.
Hij verbeelde vooral het nuchtere boeren-en vissersleven in primaire vormen en met Breugheliaanse koppen.

Van den Berg werkte zowel met olieverf als met aquarel. Zijn favoriete onderwerpen waren: arbeiders, boeren, dieren, figuurvoorstellingen, landschappen, (zelf)-portretten, (schelpen)-stillevens, religie en vissers.