Berserik, Herman


Ets op de pier uit 1961. Geliefde onderwerpen van Berserik tezamen in één ets. Beeldmaat 43 cm x 33 cm. Bladmaat 50 cm x 40 cm. Ets losbladig achter een zuurvrij passe-partout. Linksboven in de plaat Berserik. Met potlood VAEVO (Vereniging tot Bevordering van het Aesthetisch Element in het Voortgezet Onderwijs). Met potlood gesigneerd en gedateerd.

Hermanus (Herman) Berserik
Den Haag 19-06-1921 – Den Haag 21-03-2002

Herman Berserik was een Nederlands kunstschilder en graficus.
Berserik volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag van 1939 tot 1944, waar hij les kreeg van onder anderen Willem Schrofer (schilderen), Willem Rozendaal (grafische technieken), Rein Draijer en Paul Citroen in wiens atelier hij in 1942 werkte. Hij deed in 1944 vervroegd eindexamen. Hij leerde tijdens zijn academietijd behalve tekenen en schilderen ook druk- en illustratietechnieken, iets waar hij zijn hele leven lang profijt van zou hebben. Hij werd in 1946 lid van de Haagse Kunstkring.
Wars van de heersende kunstmodes schilderde en tekende Berserik in 60 jaar tijd een even omvangrijk als gevarieerd oeuvre bij elkaar. De meeste bekendheid geniet de Hagenaar als schilder van vrolijke voorstellingen vol humor, poëzie en soms een vleugje surrealisme. Landschappen en stillevens vormen de hoofdmoot in het werk van Hermanus Berserik en zijn niet zelden gecombineerd weergegeven. Andere typerende onderwerpen zijn poppen, wielrenners, vuurtorens, scheepsmodellen, camera’s, vliegtuigen en zeppelins. Berserik geldt namelijk als een van de belangrijkste Nederlandse grafici van de 20ste eeuw.