Bezaan, Jo 

Droge naald “La Camargue” uit 1952. Deze voorstelling is afgeleid van een oude muurschildering. Zuurvrij gelijst in een nieuwe lijst. Beeldmaat 30 cm x 36,5 cm. Met potlood gesigneerd en gedateerd.

Jo Bezaan
Uitgeest, 02-08-1894 – Putten 17-09-1952

Jo Bezaan (1894-1952) werd geboren in Uitgeest. Het begin van zijn werkende leven brengt hij door in de drukkerij van zijn vader. Hij krijgt in die periode enkele lessen van de Duitse kunstenaar K.F.G. Hentschel. Verder ontwikkelt hij zich als autodidact.
Illustrator, schilder, tekenaar, graficus, linosnijder, graveur, vervaardiger van houtsnedes, etser
Onderwerpen
landschap (als genre), portretten, figuurvoorstelling, stillevens, vogelvoorstelling, diervoorstelling (genre), stadsgezicht.

Het grafische werk van Jo Bezaan is altijd robuust en expressief. De houtsnede, een techniek waarin hij graag werkte, leent zich goed voor sterke contrasten en hoekige vormen en het lijkt alsof Bezaan uitgaat van de duisternis en – spaarzaam – uitsnijdt wat hij in het licht wil brengen. Op 1 oktober 1944 werd door de Duitse bezetters in Bezaans woonplaats Putten een razzia uitgevoerd, waarbij de graficus en zijn zoon Jaap, samen met de meeste andere mannelijke bewoners, werden weggevoerd naar concentratiekampen. Bezaan was een van de weinige overlevenden; zijn zoon kwam om in Neuengamme. Deze indringende gebeurtenis heeft geleid tot een van zijn indrukwekkendste reeksen houtsneden met de kernachtige titel Putten 1944.