Bormann, Emma

Houtsnede van de Oosterhaven in Groningen. Nog nooit gelijst. Boven in de marge een blindstempel. Beeldmaat 43,5 cm x 14 cm. Bladmaat 57 cm x 39 cm. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Emma Bormann
Wenen 29-06-1887 – Riverside Californië 28-12-1974

Emma Bormann was een Oostenrijkse graficus. Tijdens haar studie prehistorie aan de universiteit van Wenen volgde ze ook lessen aan het Instituut voor Onderwijs en Experimenteren in Grafische Kunsten. Na haar promoveren in 1917 ging ze naar München en schreef zich in voor een semester in kunstlessen, dit voordat ze zelf kunstleraar werd. Het was in die tijd dat Bormann begon met het maken van houtsneden. Ze beheerste dit snel en ontwikkelde een unieke stijl die expressionisme en impressionisme vermengde.
Tijdens haar leven reisde Emma Bormann veel. Ze bezocht vele steden in Europa. Stadsgezichten en drukke openbare pleinen, vaak van bovenaf bekeken, behoorden tot haar favoriete onderwerpen, evenals het interieur van theaters , concertzalen en operahuizen. Wanneer ze in een nieuwe stad aankwam, zocht ze naar een toren, een hoog gebouw of een heuvel die dit perspectief zou bieden. Haar werken uit deze jaren zijn een verslag van haar reizen, met veel steden in Duitsland, Nederland, Kroatië, Italië, Zweden, Londen, Istanbul, Parijs, Praag en Boedapest. Haar bezoek in 1936 aan de Verenigde Staten resulteerde in gedenkwaardige overzichten van New York, Chicago, Philadelphia, Washington en de Niagara Falls.