Brandenburg, Cornelis

Ets van de Zwanenburgwal in Amsterdam. Op deze plek werd vroeger op de zondag de befaamde Joodse markt gehouden. De Duitsers maakten hier tijdens de bezetting een einde aan. Beeldmaat 24 cm x 30 cm met de originele ruime marges. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 016 M pagina 45. Ets in een nieuwstaat en zuurvrij in een nieuwe houten lijst gezet. Met potlood gesigneerd.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer 05-12-1883 – Amsterdam 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam)