Brandenburg, Cornelis


Ets van de Martinitoren in Groningen. Beeldmaat 8,5 cm x 13,5 cm. Brandenburg etste vaker hetzelfde onderwerp in verschillende formaten. Er was in Groningen waarschijnlijk voldoende vraag naar etsen van de Martinitoren om een kleiner formaat te maken. De grote ets staat beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 267 M pagina 77. Nog authentiek ingelijst. Met potlood gesigneerd. Deze ets heb ik twee keer in de collectie.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer (Zaanstad) 05-12-1883 – Amsterdam 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).