Brandenburg, Cornelis


Ets van de Zuiderkerk met poortje in Amsterdam. Staande in de Sint Antoniesbreestraat kijken we naar het poortje van het Zuiderkerkhof met op de achtergrond de Zuiderkerk. Deze sneeuwets is bijzonder vanwege de manier waarop Brandenburg gebruik gemaakt heeft van plaattoon, waardoor een mistige winterse dag is verkregen. Overigens kunnen de afdrukken van deze plaat sterk verschillen betreft de intensiteit van de plaattoon. Deze ets heeft een zeer mooie druk. Beeldmaat 48 cm x 35 cm en ruime marges. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 006 M pagina 42. Zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Met potlood gesigneerd.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer 05-12-1883 – Amsterdam 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).