Brandenburg, Cornelis


Ets uit 1913 van de “Lijnbaansgracht” in Amsterdam. Hierop staat een werkloze man die bij sneeuw voor een klein bedrag hielp om karren en wagens tegen de helling op te trekken. Deze ets was nooit eerder ingelijst en is nu zuurvrij in een nieuwe lijst gezet. Beeldmaat 32 cm x 21 cm. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 151 M pagina 66. Met potlood gesigneerd en genummerd.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer (Zaanstad) 05-12-1883 – Amsterdam 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).