Breitner, George


Ets met een voorstelling van een rustende cavalerie met op de voorgrond een soldaat staand bij twee paarden. Ets is gemaakt rond de periode 1891-1893 en gedrukt op Hollands papier. Dit werk is jarenlang bij een familie in bezit geweest en komt oorspronkelijk uit de verzameling van tante Julia. Julia verzamelde in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw met name grafiek. Beeldmaat 10 cm x 14,6 cm. Bladmaat 17 cm x 22 cm. Literatuur: Breitner als etser, Bionda cat.nr.14. Nog authentiek ingelijst en met potlood gesigneerd.

George Hendrik Breitner
Rotterdam 12-09-1857 – Amsterdam 05-06-1923

George Breitner was een Nederlands kunstschilder, bekend van zijn weergave van het Amsterdamse stadsleven en voorstellingen van de cavalerie. Breitner werd in 1857 geboren in Rotterdam; in zijn jeugd tekende hij vooral veel oorlogstaferelen en paarden. Hij volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Breitner werd lid van de Haagse Pulchri Studio en nam vaak deel aan de modeltekenlessen aldaar. Ook volgde hij lessen in het atelier van Willem Maris, een kunstschilder van de Haagse school. De stijl van de Haagse school beïnvloedde het werk van Breitner in zijn beginperiode. Omdat Breitner vaak schetste in de Stadsrijschool in Den Haag had hij binnen korte tijd een naam opgebouwd door zijn paardenstudies en werd daardoor benaderd door Willem Mesdag. Deze was onder de indruk van Breitners paarden en huurde hem in om paarden en ook de artillerie te schilderen in zijn beroemd geworden panoramaschilderij Panorama Mesdag. Breitner schilderde onder meer de artillerie en het dorp Scheveningen in het grote panorama-doek. Ook was het in deze jaren dat hij regelmatig met Vincent van Gogh erop uittrok, om samen het dagelijkse leven te tekenen en te schetsen in de Haagse straten, de wasserettes, de werkplaatsen en in de moestuinen; Breitner zag zichzelf als de schilder van het volk.
In 1886 vertrok Breitner naar Amsterdam en bezocht hij ook enige tijd de Rijksacademie en werd daar al gauw lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Hier ontstonden zijn belangrijkste werken, waardoor hij de grote uitbeelder zou worden van de stad en het Amsterdamse leven, zowel bij het licht van de dag, als in de nacht. Breitner schilderde ook graag paarden en oorlogstaferelen. Ondanks zijn contract met de destijds internationaal vermaarde kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co in Amsterdam, die ook schilders van de School van Barbizon en de Haagse School vertegenwoordigde, verkeerde Breitner regelmatig in financiële moeilijkheden. Breitner ontving verscheidene onderscheidingen en medailles en zijn werk hangt in de grote Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Schilders als Willem Witsen, Geo Poggenbeek en Isaac Israëls en dichters als Willem Kloos en Lodewijk van Deyssel behoorden tot zijn vriendenkring.