Degas, Edgar


Kleurets Danseuse Assise uit circa 1882. Een typische Edgar Degas voorstelling van een zittende ballerina. Beeldmaat 26,5 cm x 20,5 cm. Bladmaat 38 cm x 28,5 cm. Ets is losbladig en nooit ingelijst geweest. Rechtsboven in de plaat Degas en rechtsonder met potlood gesigneerd.

Edgar Degas
Parijs 19-07-1834 – Parijs 27-09-1917

Hilaire Germain Edgar Degas was een Franse impressionistisch kunstschilder en beeldhouwer. Beroemd geworden als schilder en tekenaar onder het impressionisme, bracht hij, als gevolg van zijn slechter geworden gezichtsvermogen, zijn laatste levensjaren door als beeldhouwer. Zijn favoriete onderwerpen waren portretten, maar ook ballet, paarden, jockeys, het Parijse nachtleven en vrouwen met verzorging van het lichaam. Degas schilderde met pastel en olieverf, en hij wendde zich tot grafische technieken.
Hij ging om met zijn ervaren collega Édouard Manet, maar ook met kunstenaars zoals Paul Cézanne, Pierre-Auguste Renoir en Émile Zola. Zeker Edmond Duranty, een Franse schrijver en kunst criticus, had veel invloed op zijn werk
In 1868 reisde Degas met Manet naar Londen. Gefascineerd door de muziek en het theaterleven begon hij zijn beroemde balletscènes te tekenen en te schilderen. Hierbij had hij vooral aandacht voor de beweging en de compositie met originele invalshoeken en minder voor de achtergrond. Helaas had zich op den duur een oogaandoening gemanifesteerd. Ten gevolge van de erge verzwakking van zijn gezichtsvermogen, leefde hij teruggetrokken en begon hij te beeldhouwen. Weer ontstonden tientallen beelden van balletdanseresjes. Soms kregen de beeldjes zelfs kleding aan.
Zijn laatste jaren bracht hij bijna blind en vereenzaamd door, voordat hij op 27 september 1917 stierf.