Garf, Salomon


Houtsnede met de titel Hengelaars op dun rijstpapier. Beeldmaat 25,5 cm x 16,5 cm en ruime marges papier. Zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Salomon Garf
Amsterdam 06-12-1873 – Auschwitz 27-08-1943

Garf was een zoon van Emanuel Garf en Sophia Kok. Hij stamt uit een familie van joodse diamanthandelaars, Garf koos echter voor een kunstzinnige richting.
Hij verhuisde in 1905 naar Laren, waar een kunstenaarsgemeenschap was gevestigd, en trouwde in 1907 met Cosette Eva Baszanger (1882-1928).

Hij dong in 1904 met zijn doek De profeet Elisa wekte de zoon van de Sunamitische vrouw uit de dood op mee naar de Prix de Rome, de prijs ging echter naar Jan Sluijters. In 1914 won hij wel de Willink van Collenprijs voor een schilderij van zijn atelier, hij verhuisde in dat jaar met zijn vrouw en zoon terug naar Amsterdam. In zijn Larense periode schilderde Garf veel boereninterieurs enstillevens, terug in Amsterdam schilderde hij vooral elegante vrouwen in interieurs en werd hij meer portretschilder.

Garf was vanaf 1938 bestuurslid van Arti, maar werd in 1941 op last van de Duitsers uitgeschreven. Hij was actief in het verzet en vervalste persoonsbewijzen. Hij werd secretaris van de aankoopcommissie van de “Van Leer Stichting”, die joodse kunstenaars tijdens de bezetting steunde. Op 6 augustus 1943 werd hij in Amsterdam gepakt en via Kamp Westerbork op transport gesteld naar Auschwitz, waar hij werd omgebracht.