Heyboer, Anton

Ets “schelpenvisser” op het strand van Zandvoort aan Zee. Vroege ets van Heyboer uit 1948. Losbladig. Beeldmaat 18 cm x 43,5 cm. Bladmaat 24 cm x 50,5 cm. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Anton Heyboer
Sabang (Indonesië) 10-02-1924 – Den Ilp 09-04-2005

Anton Heyboer was een Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser.
In 1946 t/m 1948 woonde Anton in Borger (Drenthe). Hij tekende er vooral boerderijtjes en ruilde deze met de plaatselijke bewoners tegen voedsel. Samen met een aantal jonge kunstenaars werd in 1946 de “Vereniging Drentse schilders” opgericht. In 1946 was ook de eerste tentoonstelling in het Gymnasium te Assen. Het werd een succes en Anton verkocht al zijn tekeningen.
In 1948 komt Anton vanuit Drenthe naar Haarlem. Hij was in Drenthe uit het dorp gezet. In Haarlem ontmoette hij de kunstschilder Arnout van Gilst. Het was voor Anton erg moeilijk om iets te verdienen. Hij had geen onderdak en had nog geen naam gemaakt. Arnout (Nol) van Gilst liet hem wonen in zijn atelier. Nol kocht een pers voor Anton en raadde hem aan om etsen te maken, die kon je vermenigvuldigen en via de kitschhandel verkopen.
Bij sommige etsen voegde Nol een “finishing touch” toe, maar hij liet Anton ook hele voorstellingen na-etsen, zoals de schelpenvisser.