Hogerwaard, Frans


Ets en aquatint met een voorstelling van een Spaanse Flamenco-danseres met castagnetten. Ze wordt door gitaar en tamboerijn begeleid. Losbladig met beeldmaat 30 cm x 43,5 cm. Bladmaat 38 cm x 52 cm en nooit ingelijst geweest. Imposante ets, gesigneerd in de druk en rechtsonder met potlood.

Frans Hogerwaard
Weltevreden (Java) 10-11-1882 – Den Haag 15-06-1921

Frans Hogerwaard was een Nederlands kunstschilder. Hij studeerde aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem en aansluitend aan de Rijksacademie in Amsterdam. In 1907 ging hij met Piet van der Hem naar Parijs. In 1910 behaalde hij de Prix de Rome, die hem in de gelegenheid stelde langere tijd te verblijven in Rome, Florence, Veneti√ę, Madrid en Algiers. Frans Hogerwaard verwierf faam met zijn mondaine onderwerpen waarin invloeden van de Art Nouveau doorklinken.
Begin 1914 keerde hij naar Holland terug en betrok in Amsterdam een atelier. Hogerwaard werkte enkele maanden in Oosterbeek en woonde daarna in den Haag, waar hij veel te jong overleed. De Prix ontving hij in de vorm van de rijkspenning voor Academische prijsvragen. Frans Hogerwaard was goed bevriend met Tjeerd Bottema.