Homberg, Dirk

Ets van een Ploegende boer in de Sawa door Dirk Homberg uit zijn Nederlands Indië periode. Losbladig. Beeldmaat 14,5 cm x 20 cm. Bladmaat 21 cm x 25,5 cm. Met potlood gesigneerd en druk van den etser. Nu zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst.

Dirk Homberg
Rotterdam 08-12-1885 – Amsterdam 13-05-1952

Dirk Homberg werd geboren in Rotterdam in 1885 en overleed op 13 mei 1952 in Amsterdam.

Hij was een leerling van J.H. Weijns en de academie voor beeldende kunsten in Rotterdam. Tekenaar, schilder maar vooral verdienstelijk graficus. Als kunstenaar is hij met name bekend met het etswerk dat hij gedurende twee verbijven in Indonesië maakte. Met verfijnde techniek en sublieme observaties legt hij het Nederlands Indië  van de 20er en 30er jaren vast. Homberg toont in zijn etsen gemaakt in Nederlands-Indië een grote liefde en interesse in het land en bewoners en legt vooral veel alledaagse beelden vast.

Homberg schilderde, tekende en etste portretten, naakten, figuren, landschappen, stillevens en later ook Oosterse taferelen. Naast dit eigen werk handelde hij ook in dat van anderen. Hij was gehuwd met A.A.J.C.J. Hannema, een leerlinge van hem. Dirk Homberg overleed te Amsterdam op 13 mei 1952.