Hoytema, van, Theo


Litho Zingende vogel op den tak van een boom op chine collé. Litho uit 1906. De Groot no. 153. Gebruikt als beeld voor de kalenderpagina juni 1906. Oplage 15/50. We zien een vogel baltsend/zingend op een dennentak. De vogel lijkt me een Nachtegaal. Beeldmaat 20 cm x 15 cm en ruime marges. Zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Met potlood gesigneerd.

Theo van Hoytema
Den Haag 18-12-1863 – Den Haag 28-08-1917

Theodorus van Hoytema was een Nederlands tekenaar, lithograaf en boekbandontwerper. Hij is vooral bekend om zijn lithografische plaatjesboeken met vogelverhalen.

Hij bezocht het Stedelijk Gymnasium in Leiden, maar werd al voor het eindexamen opgenomen in de bankiersfirma van twee oudere broers. Het kantoorleven beviel de rusteloze Hoytema niet en in 1886 besloot hij zijn leven in dienst van de kunst te stellen.
Hij volgde tekenlessen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Door bemiddeling van zijn oom Adriaan van Oordt, directeur van uitgeverij Brill kon hij terecht bij het Zoölogisch Museum in Leiden. Daar illustreerde hij in de jaren 1889-1890 enkele wetenschappelijke werken. In deze periode begon hij te experimenteren met lithografie. Hij beschilderde ook wanden van de sociëteit te Gorinchem. Hij was bevriend met Herman Heuff, die een leerling van hem was.

In 1894 verhuisde hij naar Voorburg en in 1897 naar Hilversum. Hij was rusteloos, en logeerde bij zijn zuster en ook bij zijn broer in Londen. Zijn gezondheid was broos, hij werd in 1904-1905 verpleegd in een ziekenhuis en in 1906 in een sanatorium voor zenuwzieken. Daarna woonde hij bij zijn zuster in Den Haag, die hem de rest van zijn leven verzorgde. In die periode maakte hij de kalenders die hem later beroemd maakten

Theo van Hoytema werd bekend door zijn gelithografeerde illustraties in Andersens sprookje Het lelijke jonge eendje uit 1893. Dit prentenboek was uniek in Nederland door het samengaan van beeld en tekst.