Israëls, Jozef


Ets een kind in de kinderstoel. Een kind in een houten kinderstoel op wielen bij de schoorsteen. Jozef Israëls maakte de definitieve versie van dit beeld in 1874 en het werd als eerste gepubliceerd met de titel “A Baby in his chair playing” in de Kunstkroniek Vol 16 nr. 7 1874. Dit is een afdruk daarvan waarover Hubert XIV 1 schrijft: deze Kunstkroniek-afdrukken zijn vaak zeer goede prenten. Hierna werd het in 1890 gedrukt voor het portfolio Vol 5 Nr 1 van de Nederlandsche Etsclub. Beeldmaat 15 cm x 10 cm met de originele ruime marges. Het rijksmuseum bezit ook een exemplaar. Zuurvrij teruggezet in de oude houten lijst met het oude glas. Rechtsonder gesigneerd in de plaat met de initialen JI.

Jozef Israëls
Groningen 27-01-1824 – Den Haag 12-08-1911

Jozef Israëls was één van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse School. Naast schilder was Israëls ook etser en lithograaf.
Jozef Israëls kwam uit een eenvoudig Joods milieu en groeide op in Groningen. Hij volgde een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en aan de École des Beaux-Arts in Parijs. Ondanks zijn opleiding werd Israëls geen historieschilder. In de plaats Zandvoort werd Israëls gegrepen door de tragiek van het eenvoudige leven van de vissers. Hij kreeg internationale bekendheid met het schilderen van sobere ingetogen visserslieden.
Taferelen die hem grote naam bezorgden waren de beelden van diep menselijk medegevoel, leed en treurige eenzaamheid. Naast vissers schilderde Israëls boeren en types uit het volkse leven in zijn karakteristieke omgeving. Hij was leraar van zijn zoon, schilder Isaac Israëls. Jozef Israëls was lid van Arti et Amicitiae, Pulchri Studio en de Royal Academy of Arts in Londen.