Israëls, Jozef


Prachtige ets, zittend meisje met mand op den rug. Een vissersmeisje aan het strand van Scheveningen. Ets uit 1879. Beeldmaat 14,2 cm x 21,9 cm en ruime marges. Literatuur: Hubert no. XIX. Zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst. Met potlood gesigneerd.

Jozef Israëls
Groningen 27-01-1824 – Den Haag 12-08-1911

Jozef Israëls was één van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse School. Naast schilder was Israëls ook etser en lithograaf.
Jozef Israëls kwam uit een eenvoudig Joods milieu en groeide op in Groningen. Hij volgde een opleiding aan de Academie Minerva in Groningen, aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Amsterdam en aan de École des Beaux-Arts in Parijs. Ondanks zijn opleiding werd Israëls geen historieschilder. In de plaats Zandvoort werd Israëls gegrepen door de tragiek van het eenvoudige leven van de vissers. Hij kreeg internationale bekendheid met het schilderen van sobere ingetogen visserslieden.
Taferelen die hem grote naam bezorgden waren de beelden van diep menselijk medegevoel, leed en treurige eenzaamheid. Naast vissers schilderde Israëls boeren en types uit het volkse leven in zijn karakteristieke omgeving. Hij was leraar van zijn zoon, schilder Isaac Israëls. Jozef Israëls was lid van Arti et Amicitiae, Pulchri Studio en de Royal Academy of Arts in Londen.