Kuit, Guus


Leuke kleurets (droge naald) uit 2019 met de titel Omkijken. Zuurvrij in een aluminium lijst. Beeldmaat 18,5 cm x 15,5 cm. Kleine oplage 4/10 en eigen druk. Van deze ets heb ik ook de originele etsplaat. Met potlood gesigneerd.

Guus Kuit
Barneveld 02-02-1952

Guus Kuit beoefent de aloude etskunst al meer dan 30 jaar. Vanaf de eerste kennismaking, op de kunstacademie, houden de diverse etstechnieken hem in de ban. Het werken in en met een weerbarstig materiaal als zink en koper, benevens de spanning van de eerste afdruk van de etsplaat, zijn elementen die hem door de jaren heen zijn blijven boeien.

Guus Kuit haalt de onderwerpen voor de etsen en kleuretsen uit zijn directe omgeving. Hierdoor is zijn werk, gedurende de 18 jaar dat hij op het Veluwse platteland woont, duidelijk door de woonomgeving gekleurd. In een vereenvoudigende stijl geeft deze, met recht Veluws genoemde, kunstenaar onderwerpen als koeien in een landelijke omgeving, kleurig boven het landschap drijvende luchtballonnen en fietsers in een bijpassend landschap op kleurrijke wijze vorm. Door de sfeervolle vormentaal, rijke kleuropbouw en grote technische vaardigheden hebben de etsen van Kuit een eigen gezicht.