Laat, de, Hendrik


Kleurets van de Ottengas in Nijmegen. Aan de westzijde van de Ottengas staat een ca 60 meter lange zware bakstenen muur. De muur stamt deels mogelijk uit de late Middeleeuwen en vormde oorspronkelijk de afscheiding tussen de Ottengas en een langgerekt perceel aan de Muchterstraat. Beeldmaat 30 cm x 24,5 cm. Zuurvrij teruggezet in de originele lijst dat wel eens uit het atelier van Hendrik de Laat kan komen. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Hendricus Antonius Josephus Maria (Hendrik) de Laat
‘s-Hertogenbosch 02-01-1900 – ‘s-Hertogenbosch 22-04-1980

Hendrik de Laat was een Nederlands kunstschilder en graficus. Hij studeerde elf jaar aan de Koninklijke school o.l.v. Frans Kops in ‘s-Hertogenbosch. Op 16-jarige leeftijd haalde hij er twee eerste prijzen, een voor tekenen en een voor schilderen. In 1917 stierf zijn vader waardoor hij kostwinner werd voor zijn moeder en zus en er van verdere studie voorlopig niets terechtkwam. Toch werd op 24 september 1921 zijn eerste tentoonstelling geopend.
Vanaf 1924 begon hij als etser na een toevallige ontmoeting met de kunstenaar Constant Nefkens die hem voor 10 gulden een kleine etspers te koop aanbood. Toch bleef hij ook tekenen,¬†aquarelleren en schilderen. Hij werkte veel in zijn geboortestad maar ook in de provincie Noord Brabant en verder in het land. En enkele malen ook daarbuiten. Hij legde veel stads-en dorpsgezichten vast die later vaak zouden verdwijnen of ingrijpend zouden veranderen. Vanaf 1935 krijgt het vastleggen van voornamelijk protestantse kerkinterieurs zijn aandacht. Hendrik de Laat kreeg in 1932 een onderscheiding van het Stedelijk Museum Amsterdam en in 1970 de Zilveren Jeroen Boschpenning van de stad ‘s-Hertogenbosch.¬†