Lebeau, Chris


Ets Kijkduin door Chris Lebeau. Losbladig en een mooie gave druk. Beeldmaat 7,5 cm x 7 cm. Bladmaat 14 cm x 13,5 cm. Linksonder in de plaat Kijkduin en rechtsonder met potlood gesigneerd. Nu zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst.

Chris Lebeau
Amsterdam 26-05-1878 – concentratiekamp Dachau 02-04-1945

Joris Johannes Christiaan (Chris) Lebeau was een Nederlands ontwerper, keramist en kunstschilder. Lebeau groeide op in een zeer arm en socialistisch gezin. Doordat zijn onderwijzer op de lagere school zijn tekentalent ontdekte, kreeg hij de mogelijkheid om door te leren. Hij volgde tussen 1892 en 1895 met succes een opleiding aan de Amsterdamse Kunst Nijverheid Tekenschool ‘Quellinus’ en daarna tussen 1895 en 1899 de Rijksschool voor Kunstnijverheid. Lebeau werkte ook als leraar aan een avondvakschool in de Jordaan en van 1904 tot 1914 aan de School voor Kunstnijverheid in Haarlem. Bij het lesgeven vond hij de karaktervorming net zo belangrijk als de artistieke ontwikkeling. Hij nam ontslag om zich geheel aan eigen artistiek werk te kunnen wijden, maar bleef wel aan individuele leerlingen lesgeven.
Chris Lebeau was een zeer veelzijdig kunstenaar. Batikken, grafische ontwerpen en vrije grafiek, theaterdecors, lithografieën, krijt- en pentekeningen, schilderijen, glaswerk, glas in lood, wandschilderingen, houtsneden, sculpturen en theaterinterieurs en -exterieurs.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte hij zijn artistieke en ambachtelijke kennis voor het op grote schaal vervalsen van persoonsbewijzen en andere documenten ten behoeve van verzetswerk. Op 3 november 1943 werd Lebeau gearresteerd wegens hulp aan joodse Nederlanders. Hij kon in vrijheid komen als hij beloofde zich voortaan van illegaal werk te onthouden, maar dat wees hij af. Via Vught, waarheen hij op 24 februari 1944 werd gevoerd, werd hij op 25 mei 1944 op transport gesteld naar het concentratiekamp Dachau. Een tragisch einde van een kunstenaar vol principes en strijd.