Meijer, Sal

Ets “Oude huizen aan het Waterlooplein” in Amsterdam. Ets uit omstreeks 1910. Voorgevels van drie stadshuizen. Het middelste huis en het huis links hebben een klokgevel en het rechtse huis een gevel met kroonlijst. Beeldmaat 33 cm x 28,5 cm. Nog authentiek gelijst. Deze ets is afkomstig uit de kunstverzameling van de Amerikaans / Nederlandse kunstenaar Sam Middleton (1928-2015). Met potlood gesigneerd.

Sal Meijer
Amsterdam 06-12-1877 – Blaricum 01-02-1965

Salomon “Sal” Meijer was een Nederlandse kunstschilder, vooral bekend van zijn schilderijen en etsen van katten en Amsterdamse grachten en straten. Werk van Meijer is te bezichtigen in onder andere het Joods Historisch Museum en het Kattenkabinet in Amsterdam.

Sal Meijer schilderde bij voorkeur gewone katten, in raskatten was hij niet geïnteresseerd. Door de simpelheid van Meijers schilderijen en zijn bescheiden houding – hij noemde zijn schilderijen geen kunstwerken maar “schilderstukjes” – kreeg zijn werk vaak het stempel “naïef” of “primitief” opgedrukt.

In 1958 hield het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Na zijn dood in 1965 werd een herdenkingstentoonstelling gehouden in slot Zeist. In 2007 vond een tentoonstelling van nooit eerder getoonde tekeningen en olieverfschilderijen van Sal Meijer en Mell Oldeboerrigter plaats in de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.