Meijer, Sal


Ets van Het Polderhuis en de overhaal aan de Boerenwetering bij het Rijksmuseum in Amsterdam met op de voorgrond de Mennonietensloot. 1e staat uit ca 1910. Beeldmaat 19 cm x 24 cm. De originele plaat is later beschadigd bij een brand in het atelier van Sal Meijer. Daardoor is de latere oplage van deze ets kleiner van formaat (zie de andere ets van de overhaal op deze site), omdat Meijer de beschadigde randen moest verwijderen. De Overhaal is in 1924 afgebroken. Ets is zuurvrij ingelijst in een nieuwe lijst en met potlood gesigneerd.

Sal Meijer
Amsterdam 06-12-1877 – Blaricum 01-02-1965

Salomon “Sal” Meijer was een Nederlandse kunstschilder, vooral bekend van zijn schilderijen en etsen van katten en Amsterdamse grachten en straten. Werk van Meijer is te bezichtigen in onder andere het Joods Historisch Museum en het Kattenkabinet in Amsterdam.

Sal Meijer schilderde bij voorkeur gewone katten, in raskatten was hij niet geïnteresseerd. Door de simpelheid van Meijers schilderijen en zijn bescheiden houding – hij noemde zijn schilderijen geen kunstwerken maar “schilderstukjes” – kreeg zijn werk vaak het stempel “naïef” of “primitief” opgedrukt.

In 1958 hield het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Na zijn dood in 1965 werd een herdenkingstentoonstelling gehouden in slot Zeist. In 2007 vond een tentoonstelling van nooit eerder getoonde tekeningen en olieverfschilderijen van Sal Meijer en Mell Oldeboerrigter plaats in de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.