Meijer, Sal


Ets van de Singel in Amsterdam. Ets uit 1910. Op de voorstelling zien we de Ronde Lutherse kerk. Met deze kleine Amsterdamse stadsgezichten ging Sal Meijer al vroeg de boer op. Dankzij de verkoop van deze prentjes kon hij zich veroorloven met het diamantvak te stoppen. Beeldmaat 10,5 cm x 8,5 cm. Ets zit nog authentiek ingelijst. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Sal Meijer
Amsterdam 06-12-1877 – Blaricum 01-02-1965

Salomon “Sal” Meijer was een Nederlandse kunstschilder, vooral bekend van zijn schilderijen en etsen van katten en Amsterdamse grachten en straten. Werk van Meijer is te bezichtigen in onder andere het Joods Historisch Museum en het Kattenkabinet in Amsterdam.

Sal Meijer schilderde bij voorkeur gewone katten, in raskatten was hij niet geïnteresseerd. Door de simpelheid van Meijers schilderijen en zijn bescheiden houding – hij noemde zijn schilderijen geen kunstwerken maar “schilderstukjes” – kreeg zijn werk vaak het stempel “naïef” of “primitief” opgedrukt.

In 1958 hield het Stedelijk Museum in Amsterdam een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Na zijn dood in 1965 werd een herdenkingstentoonstelling gehouden in slot Zeist. In 2007 vond een tentoonstelling van nooit eerder getoonde tekeningen en olieverfschilderijen van Sal Meijer en Mell Oldeboerrigter plaats in de Amsterdamse kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae.