Oosting, Jeanne Bieruma

Prachtige droge naald met de titel: Les clowns farceurs. Losbladige ets uit 1939. In een kleine oplage gedrukt van 2/10. Beeldmaat 30 cm x 20 cm. Bladmaat 56 cm x 38 cm en nooit ingelijst geweest. Deze ets komt uit haar Parijse periode. Gedateerd in de plaat. Met potlood betiteld, gesigneerd en gedateerd.

Jeanne Oosting
Leeuwarden 15-02-1898 – Almen 14-07-1994

Jeanne Bieruma Oosting was een Nederlands grafisch kunstenares. Daarnaast was ze ook kunstschilder en beeldhouwster. Als grafisch kunstenares is zij vooral na de Tweede Wereldoorlog bekend geworden.
Ze volgde verscheidende opleidingen waaronder aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Haarlem. Ze moest al deze stappen in opleiding zwaar bevechten, omdat haar ouders niets zagen in een kunstenaarschap, waarmee ze in hun ogen haar huwelijkskansen zou verspillen. Het werk uit deze tijd is braaf.
Haar vertrek naar Parijs in 1929, samen met haar vriendin de beeldhouwster Charlotte van Pallandt, betekent een omwenteling. Hier wordt ze opgenomen in de groep van Nederlandse kunstenaars in Parijs, waar ook Wim Oepts, Frits Klein en Gerard Hordijk toe behoren. Ze maakt kennis met Kees van Dongen en de graficus Stanley William Hayter. Haar adellijke naam schrapt ze: ze signeert met Jeanne Oosting.
In Parijs voelt ze zich gelukkig. Ze doorkruist de stad, de sjieke boulevards en hoerenbuurten, loopt met haar schetsboek het theater, het circus en cafés af. Als de oorlog uitbreekt, keert ze terug naar Nederland. Tot 1944 woonde ze in de Jordaan maar ontvluchte toen de hongerwinter en trok tijdelijk naar Lauswolt in Beetsterzwaag, het landgoed van haar ouders. Na de oorlog betrok ze een pand aan de Herengracht dat ze in 1960 moest verlaten. In 1955 – na de dood van haar moeder – kon ze het zich permitteren een eigen buitenverblijf te kopen in Almen, waar ze tijdens de zomers en de vakanties verbleef. In Amsterdam kocht ze in 1968 een pand met uitzicht op het Oosterpark. Daar is een groot deel van haar latere werk ontstaan.
De kijvende straatwijven, circusartiesten (ze schetste regelmatig in circus Medrano), mosselen en zeeëgels die Jeanne Oosting in de jaren dertig in Parijs afbeeldde, behoren tot de mooiste die ze ooit heeft gemaakt.