Pieck, Anton


Ets van de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Ets uit 1917. Beeldmaat 14 cm x 12,8 cm. Authentiek ingelijst. Eigen druk en potlood gesigneerd.

Anton Pieck
Den Helder 19-04-1895 – Overveen 24-11-1987

Anton Franciscus Pieck was een Nederlands kunstschilder, tekenaar en graficus.

Van 1920 tot 1960 was Pieck tekenleraar in Bloemendaal.De tekeningen die hij maakte hadden een geheel eigen stijl, vaak sprookjesachtig en nostalgisch van karakter, en gaven blijk van een grote fantasie en oog voor detail. Zijn illustraties werden buitengewoon populair. De sfeervolle tekeningen zijn nog regelmatig te zien op geboortekaartjes, ex libris en kalenders. Als boekbandontwerper heeft hij talloze boeken van een band voorzien. Ook heeft Pieck veel geëtst.

Pieck signeerde in zijn beginjaren met A.F. Pieck maar is daar van afgestapt omdat zijn oom Antonie Franciscus Pieck uit Hollandse Rading voor zijn schilderwerk dezelfde ondertekening hanteerde. Anton gebruikte vervolgens A. Pieck of voluit Anton Pieck.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Pieck actief in het verzet. Hij gebruikte zijn talent als graficus om documenten en stempels te vervalsen. Ook verzorgde hij begrafenissen voor overleden onderduikers.

Pieck is ook de ontwerper van het in 1952 geopende sprookjespark De Efteling in Kaatsheuvel, dat is uitgegroeid tot een van de belangrijkste attractieparken in Nederland, dat ook buiten Nederland grote faam geniet.