Pieck, Henri


Ets Caféterras. Een voorstelling van een terras-scene. Op de voorgrond zitten mensen aan ronde tafels onder een luifel. Gezelligheid en vertier op deze uitzonderlijke ets. Beeldmaat 19 cm x 27,5 cm. Bladmaat 39 cm x 50,5 cm. Losbladig en nooit gelijst. Deze zeldzame ets komt uit een map van een overleden verzamelaar. Rechtsonder met potlood gesigneerd.

Henri Christiaan (Han) Pieck
Den Helder 19-04-1895 – Den Haag 12-01-1972

Henri Pieck was een flamboyant beeldend kunstenaar, communist, spion en verzetsman. Hij was de tweelingbroer van de bekende kunstenaar Anton Pieck en vader van de meubelontwerper en avonturier Han Pieck.

Op veertienjarige leeftijd behaalde Henri Pieck samen met broer Anton de lagere akte tekenen. Drie jaar later slaagden ze voor de middelbare akte. Hierna ging Henri Pieck naar een vervolgopleiding aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Kunsten.

Pieck is de bij het grote publiek onbekende tweelingbroer van Anton Pieck. Ook hij maakte grafisch werk, dat door kenners nog hoger wordt gewaardeerd dan dat van zijn beroemde broer. Zijn werk is ook veel zeldzamer. Volgens Anton was zijn broer een geniaal artiest, een groter kunstenaar dan hij zelf. Enkele malen sprak hij er zijn teleurstelling over uit dat Henri zo weinig gebruik had gemaakt van zijn grote talent.

Pas na het overlijden van Anton Pieck kwam in de publiciteit welk leven zijn broer had geleid. Terwijl Anton veertig tobberige jaren doorbracht als docent op het Kennemer Lyceum, betrad Henri de wereld van de spionage. Hij was één van Stalins waardevolste agenten en wist door te dringen tot het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen. Na de oorlog oogstte Anton grote successen, terwijl zijn broer Henri vreesde, zoals zovele collega’s, door de Sovjet-Unie te worden vermoord. In de oorlog zat hij in het verzet.