Prins, Riekele


Droge naald van Scheepswerf van Diepen in Waterhuizen. Een prachtige sfeer rond de scheepsbouw aan het Winschoterdiep met veel bedrijvigheid rond een in aanbouw zijnde coaster. Rechts op de achtergrond huizen langs het Winschoterdiep. In 1950 kreeg Riekele van werfeigenaar van Diepen de vraag om een aantal werken te maken van de Scheepswerf in Waterhuizen. Ets is zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst met oud glas. Ets hangt los aan een zuurvrije band. Wat mij betreft de mooiste ets van Riekele Prins. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Riekele Prins
Kollumerzwaag 25-04-1905 – Bedum 14-05-1954

Riekele Prins groeide op in Bedum, waar hij zich als amateur verschillende teken- en schildertechnieken eigen maakte. Pas in 1933 kreeg hij de mogelijkheid in Groningen een tekencursus te volgen. Hij kreeg geleidelijk meer succes, met name in zijn specialiteit : etsen van het weidse Groninger landschap.

Hij muntte uit in de techniek van de “droge naald”, waarbij de afdruk een fluwelig effect laat zien. Ook in de gewone ets wist hij opmerkelijke resultaten te bereiken, door de etsplaat op meesterlijke wijze in verschillende fasen te laten uitbijten. Hij bereikte daarmee een bijzondere ruimtewerking in zijn landschappen. Soms tekende Prins rechtstreeks op de metaalplaat, maar vaak vormde een schets de voorbereiding. Met een eenvoudige drukpers drukte de kunstenaar zijn etsen met grote zorg zelf af, vaak in zeer kleine oplagen.

Het Groninger landschap was zijn grootste bron van inspiratie. Als geen ander wist hij de rust van het  open noordelijke landschap weer te geven. Soms met een bekend kerkje aan de horizon, zoals  Leegkerk, Fransum, en Oostum. Riekele Prins overleed in 1954, nog maar 49 jaar oud.