Roelofs, Willem


Ets “Uitrusten aan het jaagpad” uit omstreeks 1885. Een leuke voorstelling van een landschap en we zien een persoon rustend op het zandpad. Beeldmaat 15,5 cm x 8,5 cm met de originele ruime marges. Zuurvrij ingelijst in een nieuwe houten lijst met museumglas. Monogram, zoals in die tijd gebruikelijk, rechtsonder in de plaat.

Willem Roelofs Sr.
Amsterdam 10-03-1822 – Berchem (België) 12-05-1897

Willem Roelofs was een Nederlandse kunstschilder, aquarellist, etser en lithograaf. Hij behoort tot de belangrijkste vertegenwoordigers van de Haagse School, de schilders die omstreeks 1860 het impressionisme in Nederland introduceerden. In zijn carrière als kunstenaar heeft hij een grote ontwikkeling doorgemaakt, van klassiek romantische schilder tot een echte impressionist.
Hij groeide op in Utrecht alwaar hij zijn eerste tekenlessen volgde. In 1847 verhuisde Roelofs naar Brussel. In de Belgische hoofdstad was hij al snel succesvol. Op de Brusselse salon toonde hij in 1848 een Gelders en een Drents landschap. Voor het eerstgenoemde ontving Roelofs de gouden medaille, terwijl het laatstgenoemde landschap werd aangekocht door de Belgische koning. Roelofs was diep onder de indruk van de Franse schilders in Barbizon, de bakermat van het impressionisme. De lossere stijl van schilderen, het werken naar de natuur en het buiten in de natuur schilderen van zijn Franse collega’s sprak Roelofs bijzonder aan. Roelofs volgde het voorbeeld van de schilders van de School van Barbizon en ging in een meer impressionistische stijl schilderen. Hij werd daarmee één van de grondleggers van de Haagse School.