Schütz, Anton


Losbladige ets van de Duits-Amerikaanse kunstenaar Anton Schütz. Op de voorstelling een staalfabriek volop in werking. Beeldmaat 12 cm x 16 cm. Bladmaat 26 cm x 23,5 cm. Linksonder met potlood betiteld (wie kan de titel ontcijferen?) en rechtsonder met potlood gesigneerd.

Anton Schütz
Berndorf (Duitsland) 19-04-1894 – New York 06-10-1977

Anton Friedrich Josef Schütz was een Duits-Amerikaanse kunstenaar en oprichter van de New York Graphic Society.
Hij studeerde engineering en wiskunde voordat hij in het Duitse leger diende tijdens WOI. Na de oorlog studeerde hij aan de Universiteit van München en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. In Duitsland heeft Schütz een reputatie opgebouwd als een bekende etser van landschappen en steden.
In 1924 emigreerde Schütz naar New York, waar hij studeerde en werkte met Joseph Pennell aan The Art Student’s League en werd al snel een prominent etser van de bloeiende Amerikaanse stad in de jaren twintig. Voorstellingen van nieuwe wolkenkrabbers in de Amerikaanse binnenstad en bruggen over stedelijke rivieren en havens
In 1925 richtte Schütz de New York Graphic Society op en twee jaar later begon hij stadsgezichten te etsen voor het New York Times Magazine, dat hem ook de opdracht gaf om door Japan, China en de Sovjet-Unie te reizen om etsen van deze verafgelegen locaties te produceren.
“Anton Schütz : New York in Etchings” werd gepubliceerd door Bard Brothers in 1939, met reproducties van Schütz’s bekendste werken, zijn afbeeldingen van New York City. In 1972, vijf jaar voor zijn dood schreef
Schütz zijn autobiografie getiteld “My Share of Wine”.