Sierhuis, Jan


Vroege ets uit 1960. Abstract werk van Jan Sierhuis. In een kleine oplage 1/10. Beeldmaat 29 cm x 36 cm. Bladmaat 39,5 cm x 47,5 cm. Ets losbladig achter een passe-partout. Herkomst: Prins Bernhard Cultuurfonds. Eigen druk en met potlood gesigneerd.

Jan Sierhuis
Amsterdam 21-12-1928 – Amsterdam 04-07-2023

Jan Sierhuis was een Nederlandse kunstschilder, graficus, aquarellist en beeldhouwer. Een Amsterdammer in hart en nieren, een schilder die aan de werkelijkheid van zijn omgeving genoeg had om te schilderen. Als jongen op zwerftocht door Amsterdam ziet hij het stadsleven zoals Breitner en Israëls het zo levensecht hadden geschilderd. Een stad vol eenvoudige mensen die hard moesten werken om in leven te blijven, maar ook een stad met gezelligheid en solidariteit. Sierhuis volgde een avondopleiding aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam, maar verliet deze al snel vanwege een conflict. Sierhuis heeft voornamelijk gewerkt in Amsterdam en sinds halverwege de jaren ’80 ook in Spanje. Hij leeft een bohemienachtig leven in Amsterdam en heeft diepe vriendschappen met beroemde Nederlandse dichters o.a. Gerrit Kouwenaar. Hij is betrokken bij De Experimentelen in 1947, en in 1948 bij de Cobra groep, hij sluit zich echter niet bij hen aan. In de zestiger jaren exposeert hij in Parijs, Mexico, Brazilië en Kopenhagen. Jan Sierhuis was een expressionistische schilder. In zijn jonge jaren schilderde hij naturalistische landschappen en in de jaren vijftig en zestig werkte hij enige tijd vrijwel uitsluitend abstract. Na 1984 keert hij terug naar het romantische expressionisme, op grote formaten laat hij zich inspireren door de flamenco, die hem vooral boeien door het gevoel dat deze dans overbrengt. Deze dansen hebben alles van zijn schilderkunst: kleur, emotie, beweging en ritme.
Jan Sierhuis gaf les aan Atelier ’63 in Haarlem en in 1983 wordt hij docent aan de Rietveld Academie en in 1984 aan de Rijksacademie te Amsterdam.