Brandenburg, Cornelis


Ets uit 1913 met zicht op de Amstel bij avond. Een jolleman wacht in zijn bootje op klanten om over te zetten. De verlichte huizen op de achtergrond staan op de oostelijke oevers van de Amstel, de Weesperzijde in Amsterdam. Het verhaal van de herkomst gaat, dat Brandenburg deze ets heeft gegeven in ruil voor inkt aan zijn vaste leverancier.
Beeldmaat 30 cm x 40 cm. Monogram linksonder in de plaat. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 152 M pagina 66. Met potlood gesigneerd en genummerd. Nu professioneel schoongemaakt en zuurvrij in een nieuwe lijst gezet.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer 05-12-1883 – Amsterdam 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).