Küpper, Albert Funke


Ets van het strand van Zandvoort uit 1919. We zien een kunstschilder met zijn schildersezel aan het werk. Met elegante dames, strandwagens en de karakteristieke strandstoelen uit die periode. In de plaat Zandvoort ’19. Rechtsonder met potlood No.15 en linksonder met potlood gesigneerd. Losbladig. Beeldmaat 15,4 cm x 24 cm. Bladmaat 25,5 cm x 33 cm.

Albert Funke Küpper
Ruhrort (Duisburg) 24-03-1894 – Ermelo 23-11-1934

Funke Küpper was een Duits/Nederlands politiek tekenaar, schilder, illustrator, etser, karikaturist, tekenaar en graficus.
Kort na zijn geboorte verhuisde Funke Küpper met zijn Duitse vader en Nederlandse moeder naar Rotterdam. In 1917 kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. Hij bezocht de MULO en de kweekschool voor onderwijzers, behaalde de aktes lager onderwijs, tekenen en gymnastiek en kreeg in 1912 een betrekking aan een openbare school in Rotterdam. In 1914 werd hij gemobiliseerd en te Katwijk gestationeerd. Daar had hij veel tijd om te schilderen en te tekenen. Na de demobilisatie kwam Funke Küpper terug voor de klas. Binnen het jaar kreeg hij verlof om aan de kunstacademies in Rotterdam en Den Haag verder te studeren. Hij vestigde zich in 1922 weer in Rotterdam, waar hij opnieuw onderwijzer werd. In zijn vrije tijd schilderde en tekende hij traditionele onderwerpen op realistische wijze, een enkele keer exposerend zonder veel aandacht te krijgen.
Begin 1926 vroeg het Rotterdamse sociaal-democratische dagblad Voorwaarts Funke Küpper een beeldverhaal voor kinderen te tekenen. Hij bleek in staat onder tijdsdruk levendige, humoristische prenten te maken. Al spoedig leverde hij ook politieke prenten en journalistieke tekeningen aan de krant.
Het blad De Notenkraker nam vanaf januari 1927 wekelijks een of meer van zijn prenten op. Funke Küpper kreeg steeds meer opdrachten van partij, vakbeweging en verwante organisaties, ook voor affiches, boeken en brochure-omslagen.
In zijn beste politieke prenten combineerde hij knappe karikaturen van politici met subtiele humor. Als journalistiek tekenaar bereikte Funke Küpper grote hoogten. Hij was in vaste dienst bij De Arbeiderspers en werd goed betaald. Voor het maken van vrij werk had hij weinig tijd.
Op 23 november 1934 kwam Funke Küpper, in zijn auto op weg naar de Paasheuvel, op een onbewaakte spoorwegovergang in botsing met een trein. Hij was op slag dood. De VARA besloot onmiddellijk na het bekend worden haar uitzendingen aan te passen. De volgende dagen stonden de sociaaldemocratische bladen vol reacties. De Notenkraker bracht een herdenkingsnummer uit. De met veel partij-ceremonieel omgeven uitvaart trok duizenden mensen.