Brandenburg, Cornelis

Ets van de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam. Ets uit 1913. Als er ooit sprake kan zijn van “de romantiek van het verval”, dan is het hier. Feilloos legt Brandenburg de scheuren in de muren en de afbladderende verf vast. Beeldmaat 33 cm x 24 cm en ruime marges. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 025 M pagina 48.  Zuurvrij gelijst in een nieuwe houten lijst. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer 05-12-1883 – Amsterdam 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).