Everbag, Frans

Kleurets van de Vischpoort in Harderwijk. Ets en aquatint in kleuren. Vervoorn 61. De Vischpoort gezien vanaf de Vismarkt. Door deze stadspoort werd vis van en naar de boten gebracht. Daarnaast had de poort ook een beschermende functie tegen vijanden en tegen het water. Op de Vischpoort zien we de vuurtoren.
Na de afsluiting van de Zuiderzee verloor deze zijn betekenis.
Beeldmaat 37,5 cm x 54 cm. Nog authentiek gelijst. Rechtsonder met potlood gesigneerd en linksonder proefdruk en betiteld.

Frans Everbag
Amsterdam 25-10-1877 – Amsterdam 10-06-1947

Frans Everbag werd in 1877 in Amsterdam geboren en met enkele onderbrekingen woonde en werkte hij zijn hele leven in deze stad. Zijn oeuvre bestaat dan ook voor een belangrijk deel uit Amsterdamse stadsgezichten. Daarnaast schilderde hij bloemstillevens en dieren in een gevoelig-impressionistische stijl. Everbag experimenteerde ook met allerlei druktechnieken, en hij wordt wel gerekend tot de belangrijkste etsers en lithografen van de eerste helft van de 20e eeuw. Met grote regelmaat nam hij deel aan de exposities van Arti et Amicitiae in Amsterdam en in 1939 maakte hij met zijn werk deel uit van de tentoonstelling ‘Onze Kunst van Heden’ in het Rijksmuseum.