Brandenburg, Cornelis

Ets van de Martinitoren in Groningen. Beeldmaat 43 cm x 29 cm met de originele ruime marges. Deze ets kocht ik bij een kringloop in een zeer slechte staat. De zwarte inkt van de ets was blauw uitgeslagen, de ets had waterschade en rare vlekken. Na het succesvol schoonmaken was de inkt nog steeds blauw en dat komt door kalkaanslag. Kalk lost op in schoonmaakazijn. Daarom de ets nog eens behandeld met schoonmaakazijn en zie het verbluffende resultaat. Beschreven in het boek Cornelis Brandenburg oeuvre-overzicht: CB 267 M pagina 77. Zuurvrij in een nieuwe lijst. Met potlood gesigneerd en betiteld.

Cornelis Brandenburg
Wormerveer (Zaanstad) 05-12-1883 – Amsterdam 18-11-1954

Cornelis Brandenburg was een Nederlandse etser, tekenaar, plateelschilder en politiek tekenaar. Cornelis Brandenburg is één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam. Bij het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

Vanaf 1900  tot 1954 was hij werkzaam in Amsterdam. Van 1890 tot 1903 had hij een opleiding aan de Teekenschool voor Kunstambachten en de Rijksakademie van beeldende kunsten  in Amsterdam, hij was daar leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen,  Pieter Dupont en Georg Rueter.

Aanvankelijk was hij plateelschilder bij De Distel, en daarna tekenaar bij de chemigrafische inrichting van Schnabel in Amsterdam.

Brandenburg was lid van Arti et Amicitiae (Amsterdam).